Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Нарушил ли е Верстапен договора си, карайки ски в Япония?

Нарушил ли е Верстапен договора си, карайки ски в Япония?

2836
0
Макс Верстапен
Макс Верстапен; снимка: Ред Бул Контент Пуул

Макс Верстапен може би е нарушил договора си с Ред Бул, карайки ски в Япония. Разкритието за заниманията му неволно направи Хелмут Марко. Той бе интервюиран от австрийската телевизия OE24 и му бе зададен въпрос как е реагирал нидерландецът на ситуацията с отпадането си от Гран при на Австралия.

„За съжаление такива неща (като случилото се в Мелбърн) стават понякога. Междувременно Макс кара ски в Япония в най-прекрасния дълбок сняг на света“, отговори Марко

След като му бе посочено, че това е пряко нарушение на договора на нидерландеца Марко внезапно реши да замълчи.

„Така или иначе вече ви казах прекалено много…“, добави той.

Макс Верстапен има клауза в договора си с Ред Бул, която му забранява да практикува „опасни спортове“. Това бе потвърдено от самия пилот в началото на 2024 г.

„Не съм карал ски от пет години заради да си счупя или изкълча нещо с всички последствия от това. В предстоящите години има голям шанс да стана шампион отново, да печеля състезания. Като помисли за това, човек автоматично поема по-малко рискове“, сподели Верстапен в интервю за нидерландски уебсайт през януари.

След това в отговор на въпрос Макс потвърди, че има такава клауза в договора си – да не практикува опасни спортове. Самият Марко я е използвал – за да му попречи да кара в организирания през септември миналата година фестивал на пистата Нюрбургринг. Причината е, че част от карането бе на старата Нордшлайфе. Сред участниците бе и четирикратният световен шампион Себастиан Фетел, който спечели всичките си титли с екипа на Ред Бул.

„Исках да отида, но Хелмут ми забрани. Знаеше, че ще се опитам да стигна до границата. Щеше да е страхотно. Бяхме на една маса, когато разбрах за събитието и веднага заяви: „Не, не, не, това няма да го правиш!“

Не е ясно дали за Верстапен би имало някакви последствия ако наистина е нарушил договора си. Предполага се обаче, че би трябвало да е по-внимателен от обичайно заради ситуацията в екипа си. Смята се, че борбата за власт в Ред Бул продължава. Подобна простъпка би могла да се използва в ущърб на Верстапен.

Вече на пистата Сузука отново бе коментирано дали Макс би могъл да си тръгне от Милтън Кийнс. Фернандо Алонсо заяви, че шансът това да се случи е нула.

„Ако Макс напусне Ред Бул, то това вероятно би имало влияние (върху моето бъдеще). Но според мен шансът да се случи е нула. Не мисля особено по въпроса. Концентрирам се върху моите си неща. Имам лятото, за да взема решение. Да, знам какви слухове има, какво се говори. Не се занимавам с подобни неща“, заяви Алонсо.

Верстапен повтори, че има договор до 2028 г. и че едва след изтичането му ще види дали иска да продължи да се състезава в F1.

„Това за мен е най-важното нещо, не толкова къде точно“, добави Макс, имайки предвид желанието да кара.