Начало Рали Насър Ал-Атия най-бърз в първия етап на рали Дакар

Насър Ал-Атия най-бърз в първия етап на рали Дакар

50
0

Насър Ал-Атия с Тойота беше най-бърз при автомобилите в първия етап на тазгодишното издание на рали Дакар. Състезателите трябваше да изминат само 39 км между Асунсион и Резистенция.

Катарецът взе това разстояние за 25:41 мин и изпревари с 24 сек Шавиер Понс с Форд Рейнджър. На 5 сек след него на 3-о място завърши Нани Рома с Тойота. Миналогодишният победител Стефан Петерханзел с Пежо остана 12-и, на 1:34 мин от водача. Неговите именити съотборници Карлос Сайнц и Себастиен Льоб завършиха съответно 4-и и 6-и. След края на етапа колата на Ал-Атия се запали заради технически проблем, като Насър бързо изгаси огъня и каза, че е имал късмет това да се случи в най-кратката отсечка за ралито.

При мотоциклетистите най-бърз в етапа бе Ксавие дьо Солтре (Фр) с Ямаха, следван на 2 сек от Педреро Гарсиа (на втората снимка) с Шерко и на 14 сек от Рики Брабек с Хонда. След финала обаче Солтре бе наказан с 1 минута за превишаване на максималната допустима скорост в прехода и бе класиран 10-и. Така победител стана Педреро Гарсиа, следван от Брабек, а трети бе класиран Пауло Гонсалвеш с Хонда. Миналогодишният първенец Тоби Прайс остана едва 17-и с пасив от 1:25 мин спрямо първия.

В категорията на ATV-ата най-бърз бе бразилецът Марсело Медейрос с Ямаха, който за кратката дистанция успя да натрупа малко повече от минута аванс пред Гастон Гонзалес и 1:39 мин пред Нелсон Санабриа Галеано, и двамата с Ямаха.

При камионите първи стана Мартин Коломи с Татра, следван от Ван Генугтен с Ивеко и Ван ден Бринк с Рено. Тримата се събраха в 25 сек. В новата категория на 4-колесните машини UTV най-бързи бяха братята Тим и Том Коронел със Сузуки с 1:05 мин аванс в полза на Тим, следвани от Равил Маганов с Поларис.