Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Не можем да оставим моторите в сегашния им вид, обяви Рос Браун

Не можем да оставим моторите в сегашния им вид, обяви Рос Браун

62
0

Отговорникът по спортните въпроси в F1 Рос Браун заяви, че не може моторите да бъдат оставени в сегашния им вид и след 2020 г.

В края на миналия месец ФИА представи план за промяна в задвижващите системи от 2021 г. От Рено, Мерцедес и особено Ферари не бяха доволни от посоката, с която ще върви развитието на агрегатите.

Според Мерцедес и Рено въвеждането на новите мотори би означавало направата на съвсем нов двигател и съответно сериозни разходи. Президентът на тима от Маранело Серджо Маркионе се оплака идеята за стандартизирането на компоненти и дори заплаши, че Скудерията може да напусне спорта.

Според Браун сегашните двигатели са невероятно постижение на инженерната мисъл, но не са добри в състезателно отношение. „Сегашните мотори са скъпи, не вдигат шум, а като прибавим и ограниченията върху използването им, които водят до наказания на стартовата решетка, F1 се превръща във фарс“, каза Браун.

Според Рос след 2020 г. двигателите трябва да са с по-ниска цена за производство и развитие, по-опростени, да имат по-добър звук, да имат повече стандартни части и да могат да се използват в пълния потенциал от пилота през цялото време.