Начало Автомобили Не пускат Pagani Huayra в САЩ

Не пускат Pagani Huayra в САЩ

418
0
Huayra,NHTSA,Pagani

Американската администрация за пътно движение NHTSA отказа на италианската компания Pagani да продава на американския пазар супермодела си Huayra. Причината за това решение се крие в несъответствието на въздушните възглавници на автомобила на действащите в страната изисквания.
През 2000 г. организацията NHTSA въведе регламент, според който всички продавани в САЩ автомобили са задължени да бъдат оборудвани с адаптивни еърбеци, отварящи се с различна сила в зависимост от теглото на пътника. Така би се намалила опасността от травми на деца, които биха пострадали от прекомерно силното отваряне на въздушните възглавници. За някои дребносерийни производители, като Tesla и Lamborghini например, бе направено изключение и им бе разрешено да използват нормални предпазни устройства.
Компанията Pagani е подала през 2008 г. искане в NHTSA да бъде включена в същата група производители, но и до сега не е получила отговор на молбата си. Според изказване на представител на италианците, за разработка и оборудване на модела Huayra с необходимите еърбеци ще бъдат необходими около $5,7 млн., които обаче Pagani не може да си позволи. Още повече, че внедряването им в серийно производство може да стане не по-рано от 2015 г.
Може би и поради тази причина предишният модел на компанията – Zonda, въобще не бе продаван на американския пазар.
Суперспортният Pagani Huayra дебютира в началото на тази година и се задвижва от 6-литров V12 с мощност 700 к.с. Ускорението му до 100 км/ч заема 3,3 сек, а максималната скорост достига 370 км/ч. Цената на екзотичната кола надхвърля 1 млн. евро.