Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Немската преса уличава Екълстоун за плащане на подкуп

Немската преса уличава Екълстоун за плащане на подкуп

42
0
Бърни Екълстоун

Немската преса намери улики срещу Бърни Екълстоун в разследването на случая с Герхард Грибковски. Бившият началник на департамент рискови инвестиции на BayernLB и изпълнителен директор на холдинга на англичанина СЛЕК бе арестуван в Германия по-рано този месец. Властите търсеха обяснение за появата на $50 млн. в австрийска фондация, контролирана от Грибковски и се появиха съмнения, че парите може да са подкуп, маскиран като консултантски услуги. Обвиненията към банкера включваха корупция, данъчна измама, подкуп и злоупотреби.

Грибковски бе сред основните действащи лица, осъществили прехвърлянето на търговските права на Формула 1 към CVC Кепитъл Партнърс след оттеглянето на притежаващите ги банкови институции (една от тях – предишното му работно място BayernLB). Връзката с Екълстоун бе проверявана от немската преса веднага след ареста на немския банкер. Самият Бърни категорично отхвърли предположенията, от CVC направиха същото. Сега обаче може да се наложи преразглеждане на ситуацията в светлината на новопоявили се факти.

Списание Щерн например е свързало трансферите за горепосочената сума с компания на име Петара – комбинация от имената на дъщерите на Бърни Петра и Тамара (както СЛЕК бе акроним на Славица Екълстоун – бившата съпруга на англичанина; двамата се разведоха през март 2009 г., като тя получи половината от състоянието на Бърни – над 1 млрд. паунда).

Зюддойче Цайтунг от своя страна споменава поверително писмо, адресирано до Екълстоун, от 14 декември 2007 г. То е от една от австрийските компании, към които са направени преводите, и засяга въпроса за липсващи 2,3 млн. долара – санкция за забавено плащане. Според вестника автор на писмото е работещ за Грибковски адвокат.