Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Има нещо фундаментално сбъркано, обобщи Ботас ситуацията в Мерцедес

Има нещо фундаментално сбъркано, обобщи Ботас ситуацията в Мерцедес

5274
0
Валтери Ботас
Валтери Ботас; снимка: Мерцедес

Уикендът в Баку не започна добре за екипа на Мерцедес. Люис Хамилтън се нареди 11-ти, а Валтери Ботас бе едва 16-ти във втората свободна тренировка преди Гран при на Азербайджан. От екипа смятат, че темпото и на двамата е било по-добро в дълги серии.

„Това безспорно бе най-лошият ни петък от много време насам“, коментира директорът операции на пистата Андрю Шовлин. „Най-големият ни проблем изглежда е (скоростта в) един бърз тур. Далеч сме от обичайните си позиции, така че трябва да намерим нещо сериозно, за да наваксаме. Картината при дългите серии не бе толкова лоша – темпо доста зад това на Ред Бул, но все пак прилично. Така че ни предстои сериозна работа. Планирали сме задълбочен анализ и симулации, за да опитаме да разберем проблемите.“

Хамилтън посочи, че е имал възможност да направи чиста серия и е изпълнил цялата си програма за деня

„Просто не бяхме особено бързи! Колата вървеше по-добре в първата тренировка. По време на втората не можех да си подобря времето. Натисках, но нямахме сцепление. Определено изоставаме сериозно. Според мен всички ще мислят тази вечер, преглеждайки данните, в опит да открием къде са проблемите. Дългите серии бяха малко по-добре“, каза още седемкратният световен шампион.

Ботас обобщи, че денят бе особено сложен за екипа на Мерцедес и допълни, че „има нещо фундаментално сбъркано“

„Очевидно ни липсва скорост. Освен това ни лисва цялостно прилепяне и се пързалях по пистата. В Монако не бе леко, но поне за квалификацията бяхме горе-долу на ниво. Днешният ден бе по-голямо предизвикателство, отколкото предполагахме и трябва да разберем защо.“

„Основното наистина е липсата на сцепление, а причините за това могат да са много. Балансът не е толкова зле. Да, колата може би е малко непредсказуема, но чувството е, че няма прилепяне и оттам идва цялото пързаляне“, добави Ботас.