Начало Автомобили Новият Opel Crossland X бе представен у нас

Новият Opel Crossland X бе представен у нас

29
0

Дни преди изложението в Женева, където Opel ща представи на широката публика изцяло новия си модел Crossland X, моделът направи премиерата си у нас. В артистичната обстановка на Фабрика 126, са изложени два изящни екземпляра на новия модел.

Новият „градски кросоувър“ Crossland X изглежда дързък, стегнат и свеж, като същевременно с това е типичен Opel с изключителна вътрешна функционалност и индивидуалност.  Моделът е изключително компактен –  дължина 4 212, широчина 1 764 и височина 1 588 милиметра. Crossland X създава своя много ярка интерпретация на дизайнерската философия на Opel, в която „скулптурната артистичност се среща с германската прецизност“, като я съчетава с нов нюанс на изисканост и солидност. Предната му част получава убедителен израз с проблясъка на светкавицата на Opel (Opel Blitz). Две хромирани „крилца“ обгръщат светкавицата и обтичат предната част до характерната сигнатура на Opel с двойно крило, оформено от дневните LED светлини. Хоризонталните линии на логото на Opel в средата на хромираните крилца и хромираните лайстни, следващи като продължение до предните AFL LED светлини, създават усещането за по-голяма широчина. Типичните за SUV моделите облицовки и сребристите вложки в предната част и през цялата долна секция на автомобила създават убедително излъчване и изразяват функционална и спортна елегантност. Стегнатите странични линии заедно с привидно „плаващият покрив“, който визуално разделя горната от долната част на автомобила, оптично удължават Crossland X и подчертава просторния интериор. Този „плаващ покрив“ показва и родствена връзка с Opel ADAM с неговата хромирана линия на прозорците, снижаваща се силно към задната част. Също като при шампиона по отношение на възможностите за индивидуализация, клиентите могат да поръчат различен цвят за покрива. Задната част на Crossland X притежава ярка индивидуалност и използва изразните средства на SUV автомобил. Високо монтираните, разделени задни светлини също използват графичния мотив на „двойното крило“ и формират допълнителна секция в капака на багажника, а снижаващата се странична линия подчертава тази графика.

Като сърцевина в стилистичната философия на Opel, скулптурният дизайн създаващ видимо усещане за прецизност се пренася и в интериора. Инструменталният панел и централната конзола са ясно структурирани и дефинирани с хоризонталната си архитектура, насочена към водача. Дискретните хромирани детайли около приборите и отворите за въздух изпращат послание за високо качество. Цветният сензорен екран с размер до 8 инча, който е част от модерните, съвместими с Apple CarPlay и Android Auto инфоразвлекателни системи Radio R 4.0 IntelliLink и Navi 5.0 IntelliLink,е прецизно и плавно интегриран в централната конзола. Смартфони със съответната съвместимост могат да бъдат зареждани безжично по индуктивен път. Wi-Fi хотспот функцията, осигурена от предлагания като допълнително оборудване асистент за персонална свързаност и услуги Opel OnStar, осигурява изключително ниво на комуникационна свързаност за всички мобилни устройства.   

Изключителните възможности по отношение на свързаността и широката гама от бензинови, дизелови и LPG задвижващи агрегати, предлагани с механични и автоматични трансмисии, не са единствените фактори за осигуряване на приятно и комфортно пътуване. Щедрото вътрешно пространство и първокласните седалки в  Crossland X създават изключително удобство при дълги пътувания. Ергономичните, сертифицирани от AGR седалки се предлагат за водача и пътника до него.

В допълнение Opel Crossland X предлага високо ниво на функционалност, включващо например плъзгаща се задна седалка. Тя е разделена в пропорция 60/40 и може да бъде изместена назад с до 150 милиметра, превръщайки пътуването на втория ред в удобство дори за хора с дълги крака. Алтернативно, при изместването и напред, багажното пространство може да бъде увеличено до водещите за класа 520 литра. При сгъване на облегалката могат да се превозват дълги предмети. Вертикалните части на седалките се предлагат и във версия с разделяне 40/20/40. В допълнение, обемът на багажника се увеличава до 1 255 литра, ако задните седалки се сгънат напълно. Естествено в салона са на разположение различни възможности за съхранение на предмети. Crossland X може да бъде заключван, отключван и стартиран с помощта на системата Keyless Open & Start.  

Пътуванията могат да бъдат още по-релаксиращи и безопасни благодарение на множеството свръхмодерни технологични решения и системи за асистенция, предлагани за новия Opel Crossland X. Адаптивните предни светлини (Adaptive Forward Lighting, AFL) с изцяло LED предни светлини осигуряват изключителна видимост в тъмнината. Функции като светлините за завой, асистентът за дългите светлини и автоматичното поддържане на нивото на светлинния сноп гарантират оптимално осветяване на пътя. Опционалният Head Up дисплей намалява опасността от разсейване на водача и прожектира най-важните данни като скоростта на движение, навигационните указания и предупрежденията на системите за асистенция на линията на погледа му.

Предната камера Opel Eye обработва различни данни и по този начин формира база за работа на системите за асистенция като Разпознаване на пътните знаци (Speed Sign Recognition) и Спазване на лентата за движение (Lane Keep Assist). Ако системата регистрира, че автомобилът започва да напуска неволно лентата за движение, тя започва да предупреждава водача с излъчване на звукови и видими сигнали. Темпоматът с ограничение на скоростта (Cruise control with speed limiter) също прави движението по-приятно. Предупреждението за опасност от удар отпред с установяване на наличие на пешеходци и автоматично аварийно спиране (ще се предлага през 2018) спомагат за предотвратяване на инциденти. Системата не само активира алармата и задейства визуалното предупреждение, но и спира сама автомобила, ако разстоянието до  движещият се отпред започне застрашително да намалява и водачът не реагира. Освен това предупреждението за удар отпред е комбинирано със специална система за детекция на умора и сънливост на водача (Driver Drowsiness System), която определя нивото на умора на водача на базата на стила му на шофиране и го предупреждава, ако е нужна почивка.  

Crossland X се предлага също с Панорамна камера за обратно виждане. Тя увеличава ъгъла на видимост назад до 180 градуса, така че водачът да може например да вижда и други приближаващи от двете страни автомобили при движение на заден ход. Освен това Авангардният асистент за паркиране подобрява възможността за паркиране още повече. Той разпознава удобни за целта места и паркира автомобила автоматично. Освен това последният може и да напусне мястото автоматично – водачът трябва само да оперира с педалите. А по време на зимните месеци предното стъкло с подгряване и отопляемият волан повишават нивото на комфорт и безопасност.

Цените на модела ще станат ясни по времето на изложението в Женева, а първите екземпляри ще пристигнат в шоурумите през юни.