Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 News Corp официално потвърди интереса си към Формула 1

News Corp официално потвърди интереса си към Формула 1

43
0
Формула 1

Медийният гигант на Рупърт Мърдок News Corp официално потвърди плановете си за придобиване на контрол върху Формула 1. Партньор на корпорацията в начинанието е италианската инвеститорска компания Exor, свързана с Ферари чрез ФИАТ. Изявлението, което анонсираха двете фирми гласи, че ще бъдат потърсени парнтьори и ключови акционери в спорта, но това няма да доведе непременно до контакт с настоящите собственици на Формула 1.

CVC Capital Partners, които през 2006 платиха 1,8 милиарда лири за комерсиалните права върху Ф1, продължават да твърдят, че Формула 1 не е за продан, но потвърдиха, че е осъществен контакт с тях от страна на консорциума Exor News Corporation. Ако все пак сделката се състои, ще е необходимо ново споразумение Конкорд, тъй като в сегашното издание на документа има клауза, която казва, че Формула 1 трябва да бъде излъчвана свободно, без необходимост от абонаментни такси където това е възможно.

Бърни Екълстоун изрази мнение, че сделка по продажбата на Формула 1 би се осъществила трудно, тъй като CVC нямат намерение да се оттеглят от сегашната си позиция. Той добави, че не вижда защо на огромна корпорация като News Corp са необходими партньори. Първоначалната информация посочваше мексиканския милиардер Карлос Слим, който е основнен спонсор на Заубер, като участник в консорциума.

Компанията Exor, чието име се спряга сега, държи 30% от акциите в автомобилния концерн ФИАТ, който от своя страна е мажоритарен собственик на Ферари. Exor притежават също 60% от футболния клуб Ювентус. През 1998 News Corp се опита да купи Манчестър Юнайтед, но сделката беше блокирана от Комисията по конкуренцията заради прекалено голям контрол върху излъчването на спорта от медийната група.

Източник: BBC