Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Няма начин да дам на отборите 70% от приходите, категоричен е Екълстоун

Няма начин да дам на отборите 70% от приходите, категоричен е Екълстоун

23
0
Лука ди Монтедземоло,Ферари

Отборите във Формула 1 трябва да са доволни от това, което имат, а не да проявяват алчност, за пореден път заяви управляващият търговските права на спорта Бърни Екълстоун. Твърди се, че екипите искат вече 70% от приходите (в момента получават 50%), а преговорите за ново споразумение Конкорд предстоят. Настоящото изтича догодина, има сериозни слухове за желание на CVC Кепитъл Партнърс да продадат акциите си, News Corp. и Exor обявиха, че проучват възможността да навлязат в Гран при – политическата обстановка е доста нажежена в последните месеци и ситуацията тепърва ще се развива.

Изявлението на Екълстоун дойде след интервю на президента на Ферари Лука ди Монтедземоло за CNN, в което италианецът заяви следната позиция по въпроса със собствеността на търговските права:

Имаме три алтернативи. Или преподписваме със CVC; или (като постъпиха баскетболните тимове в Америка преди години, при това с огромен успех) създаваме наша собствена компания, която да управлява надпреварите, телевизионните права и т.н.; или трето, да намерим различен партньор. Екълстоун свърши невероятна работа, но пък той продаде бизнеса вече цели три пъти и всъщност не е собственик, така че продажба може да се осъществи от CVC. Но при всички положения решенията на отборите ще са безкрайно важни. За мен е важно да има алтернативи и ще видим какво ще стане.

Вторият вариант, споменат от маркиза, бе възприет от доста хора като директна заплаха за организиране на нови серии, които да се администрират директно от отборите. Това се е случвало и преди, но досега Бърни и ФИА винаги успяваха да овладеят ситуацията и до разцепление не се стигна. Връзката на Ферари през ФИА с Exor обаче и заявеното проучване от инвестиционния холдинг в съдружие с News Corp. очевидно кара Екълстоун да се притеснява повече от обичайното.

О, да, всички познаваме емоционалната страна на Ди Монтедземоло, но колко често Ферари са си тръгвали от спорта? Забравете Конкорд-а. CVC купиха F1, когато на практика нямаше споразумение и производителите заплашваха да се отцепят и да създадат алтернативен шампионат. Беше възможно най-лошия момент за подобна инвестиция, но въпреки това CVC платиха добра цена. Днес рискът е още по-нисък – опита се да оправдае инвестицията Бърни в интервю за швейцарския вестник Блик.

Той продължава да е категоричен, че CVC нямат никакво намерение да продават и бъдещето на спорта е светло.

Отборите пък непрекъснато искат повече пари, във всичките последни пет Конкорд-а. Няма шанс да получат 70% – трябва да са доволни от това, което имат – допълни Екълстоун.