Начало Избрани Ник де Врийс ще направи официален дебют във Формула 1

Ник де Врийс ще направи официален дебют във Формула 1

3136
0
Ник де Врийс
Ник де Врийс, снимка Мерцедес

Ник де Врийс ще направи официален дебют във Формула 1. Настоящият световен шампион във Формула Е ще участва в първата свободна тренировка за Гран при на Испания на пистата Каталуния. Нидерландецът ще бъде зад волана на Уилямс и ще кара на мястото на Алекс Албон.

По този начин екипът от Гроув ще използва едната от двете задължителни свободни тренировки за млади пилоти. Де Врийс ще подпомогне работата на Уилямс, след което отново ще отстъпи мястото си на Албон. Досега нидерландският състезател е участвал в миналогодишните тестове след Гран при на Абу Даби. Тогава той бе с болид на Мерцедес. Ник де Врийс спечели второто състезание в Берлин, с което се доближи до лидерите в класирането във Формула Е.

Контрастът между новата писта в Маями и познатото трасе в Барселона не може да бъде по-ярък. Пилотите и инженерите познават много добре особеностите и тънкостите на тази писта. Въпреки че балансът на автомобила и поведението на гумите ще се различават от тези през февруари, имаме добра представа какво да очакваме и върху кои области ще трябва да работим. Автомобилът се е променил доста от началото на предсезонните тестове. Много по-топлите условия на пистата ще създадат съвсем различни проблеми. Показахме окуражаващо състезателно темпо в последните няколко събития и сега усилията ни са насочени към това да постигнем същото ниво на представяне в квалификацията“, сподели ръководителят на отделя за представяне на автомобила Дейв Робсън.

„Ако успеем да направим това, ще бъдем в много по-силна позиция занапред. Очакваме с нетърпение Ник де Врийс в нашия автомобил по време на първата тренировка. Винаги е добре да работим с нов пилот и да получим допълнително мнение за силните и слабите страни на автомобила. Опитът и професионализмът на Ник ще бъдат от решаващо значение в петък. Тогава той ще завърши някои от ключовите инженерни тестове, преди да предаде болида на Алекс Албон.“

„Очаквам с нетърпение да видя как Ник ще се присъедини към отбора за FP1 в Гран при на Испания. Тъй като той е много талантлив и опитен пилот, не се съмнявам, че ще използва най-добрия начин престоя си в FW44 и ще постигне добри резултати за отбора“, каза спортният директор на Уилямс Свен Смийтс.

След няколко улични писти, ще е хубаво да се върнем на по-традиционната трасе като Каталуния. Това е писта, която трябва да ни даде добра представа за това къде се намираме и как сме го развили FW44 след тестовете в началото на сезона. Всички чувстваме, че сме придобили много по-добро разбиране за автомобила и сме го развили добре. Ще е положително да имаме тази отправна точка за това колко далеч сме стигнали. Надявам се, че ще успеем да постигнем добър резултат в Испания“, коментира Николас Латифи.

„Радвам се да се върна в Барселона. Интересно ми е да видя колко се е подобрил автомобилът от последното ни участие в предсезонните тестове. Това е писта, на която всеки пилот е правил безброй обиколки, повече от всяко едно друго трасе от F1. Тези познания ще работят в моя полза този уикенд и ще ми помогнат да набера скорост по-бързо, след като Ник ще бъде в моята кола. След Маями сме гладни за още точки и се стремим да отново да сме в топ 10″, обясни Алекс Албон.

„Първо, наистина искам да благодаря на Уилямс за възможността да участвам в първата свободна тренировка. За мен е страхотно да опозная отбора и да карам FW44, както и  да изляза на пистата по време на уикенд от F1. Досега подготовката за теста върви добре. Екипът ме подкрепя изключително много. Сега с нетърпение очаквам цялото преживяване в Испания“, сподели Ник де Врийс.