Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ники Лауда, баща и син Хил, Колин Чапман и Том Кристенсен включени...

Ники Лауда, баща и син Хил, Колин Чапман и Том Кристенсен включени в Зала на славата

186
0
Емерсон Фитипалди,Колин Чапман

Трима световни шампиони от Формула 1 – Ники Лауда, Деймън Хил и Греъм Хил, един от най-големите новатори в Гран при – Колин Чапман и живата легенда на надпреварите за издръжливост Том Кристенсен бяха включени в Залата на славата на британското списание Мотор Спорт.

Събитието се състоя в лондонската Royal Opera House. Сред гостите бяха Сър Стърлинг Мос, Сър Джеки Стюарт, Джоди Шектър, Джон Уотсън, Джаки Оливър, Мартин Брандъл, Стефано Доменикали, Дейвид Ричардс, Алан Макниш и т.н.

Лауда заяви, че за него е чест да бъде включен в залата, докато Деймън Хил трудно намираше думи, за да опише какво е за него да стане част от историята заедно с баща си Греъм. Трето поколение Хил – синът му Джош, който се състезава в F3 – пък бе сред публиката. Той се качи на сцената, за да отдаде почит на дядо си и татко си, които са първите баща и син, влизащи едновременно в почетния списък.

От страна на семейство Чапман на церемонията бе синът на легендарния основател на Лотус – Клайв Чапман.

Фамилията ни се гордее, че постиженията на Колин Чапмпан са отбелязвани и признати по този начин – отбеляза той. – Приветстваме стотиците служители на Лотус, чиито талант и отдаденост му позволиха да достигне такива висоти.

Осемкратният победител в 24 часа на Льо Ман Том Кристенсен също заяви, че за него е чест да бъде включен в Залата на славата.

– Надпреварите за издръжливост са екипен спорт, а аз имах късмета да карам за най-добрите отбори с фантастични съотборници. Тази награда е колкото за мен, толкова и за тях – сподели той.

По време на събитието се състоя и търг, приходите от който бяха дарени за благотворителния тръст, подпомагащ бивши и настоящи механици от Формула 1. На аукциона бяха събрани над 92 000 британски лири. 22 000 от тях бяха платени от собственика на Лотус Жерар Лопес – срещу тях той се сдоби с ръкавици на Аертон Сена, използвани от легендарния бразилец по време на шампиониския му сезон 1991 г. Те са поставени в рамка и бяха дарени за търга от бившия тийм мениджър на Макларън Джо Рамирес.