Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ники Лауда обясни, защо Бътън не е номер едно в Макларън

Ники Лауда обясни, защо Бътън не е номер едно в Макларън

74
0
Ники Лауда, Себастиан Фетел
Ники Лауда и Себастиан Фетел; снимка: Мирко Щанге

След като спечели през тази година състезанията в Канада, Унгария и Япония, Дженсън Бътън определено спечели до голяма степен вътрешния двубой с Люис Хамилтън. Защото докато в последните пет състезания световният шампион за 2009 г. неизменно е на подиума, два пъти при това на най-високото стъпало, то неговият съотборник се забърка в куп инциденти. За сравнение ще споменем, че в същия отрязък от време Фетел е спечелил само седем точки повече от Бътън.

Така че не е чудно, че разликата между двамата пилоти на Макларън вече е 32 точки и докато Бътън се бори за второто място в класирането при пилотите, то Хамилтън е едва пети. А само преди малко повече от година се смяташе, че мястото на шампиона за 2008 г. в отбора е циментирано и че Дженсън е луд да отива в отбор изграден изцяло около Люис.

Дали обаче това означава, че Бътън е изместил Хамилтън от мястото му на номер 1 в екипа?

„И да, и не“, смята Ники Лауда, трикратен световен шампион и телевизионен коментатор. „За мен той продължава да не е номер едно в отбора, но пък през тази година успя да спечели борбата срещу съотборника си, въпреки че Хамилтън е по-бързия от двамата всъщност.“

Според Лауда, Бътън в момента блести само и единствено, защото Хамилтън в момента е в истинска дупка и не е успял да извлече максимума от потенциала си и този на колата през този сезон.

„Той поема ненужни рискове, не завърши в няколко състезания, и блъска останалите по трасето, както в последните два пъти с Маса“, критикува Лауда. „За него е щастие, че стюардите го пожалиха този път.

Честно казано не мога да го разбера напълно. Кара една наистина добра кола, в много от състезанията дори най-добрата. Но защо в крайна сметка не може да дръпне крака от газта с един милиметър или със секунда по-рано? Ако го направи ще може да използва голямата част от потенциала си и този на болида. Може би, ако успее да си извлече поука от случилото се през този сезон, другия ще се завърне много по-силен. Все пак във вътрения дуел в екипа според мен нещата не са решени. Той ще продължи и догодина.“