Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Никита Мазепин оцени представянето си през 2021

Никита Мазепин оцени представянето си през 2021

1245
0
Никита Мазепин
Никита Мазепин, снимка Хаас

Никита Мазепин постави оценка на представянето си през сезон 2021. Пилотът на Хаас определени първия си сезон в F1 като „4 от 5“. Руснакът дебютира с американския тим тази година след като завърши на пета позиция във Формула 2 през 2020. 

Тъй като Хаас разполагаха с най-бавната кола на стартовата решетка, Мазепин не успя да прескочи Q1 в нито един състезателен уикенд. През повечето време той се бореше със своя съотборник Мик Шумахер. Най-доброто му класиране бе 14-то място в Гран при на Азербайджан, където финишира пред седемкратния световен шампион Люис Хамилтън. С течение на годината представянето на Никита започна да се подобрява след смяната на негово шаси през лятната пауза.

Въпреки това Мазепин смята, че е можел да се адаптира по-добре към изискванията на F1. Също така е горд от себе си, че е оцелял в тази толкова тежка година.

„Завърших училище преди четири години и тогава бе последният път, когато получавах оценки. Това не ми липсва. Не мисля, че можеш да получаваш, защото това е отлично по нашата система. Не знам какво е да си отличник. Днес може да се чувствам отлично, но утре осъзнавам, че мога да направя нещо повече“, каза Мазепин.

„Затова четири е най-високата оценка, която мога да си дам. Може би е така, защото издържах тази трудна за всички година, която на моменти беше много тежка. Ако гледаме адаптацията вероятно трябва да ми пишете тройка, понеже не се адаптирах достатъчно бързо“.

Новобранският сезон на Мазепин бе белязан от няколко инцидента на пистата. Руснакът катастрофира още в първата обиколка на състезанието на Сахир. Никита призна, че това е един от най-слабите моменти в хода на кампанията. Освен това заяви, че е имал и някои силни състезания, в които е разгърнал своя потенциал.

„Използвах няколко различни коли през този сезон и имах трудности с някои от тях. Допуснах няколко грешки като тази в Бахрейн или други състезателни уикенди. Например в Бразилия натисках твърде много и сгреших, което ми попречи да имам възможност за класиране в Q2. Силните ми моменти бяха във Великобритания, Мексико и Бразилия“, завърши Никита Мазепин.

Руснакът не взе участие в последното състезание за сезона след като даде положителен тест за COVID-19. Негов заместник за теста през следващата седмица бе Пиетро Фитипалди.