Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Шафнауер: Нико бе най-добрият избор за нас, 31 юли не бе краен...

Шафнауер: Нико бе най-добрият избор за нас, 31 юли не бе краен срок за никакви договори

1310
0
Отмар Шафнауер
Отмар Шафнауер, Рейсинг Пойнт

Шефът на Рейсинг Пойнт Отмар Шафнауер отговори на въпросите, които му бяха зададени в официалната пресконференция на ФИА.

Чеко беше изненадан, че резултатът му от теста беше позитивен. Самият той не е давал симптоми и се чувстваше добре. Сега той е добре, ние го проверяваме постоянно. В момента е поставен под карантина, а с отбора изчакваме, за да се уверим, че вирусът ще го напусне скоро“, сподели Отмар.

Шефът на Рейсинг Пойнт коментира и въпроса за пътуването на Серхио Перес до Мексико.

„В договора на Чеко няма клауза, която го задължава да иска разрешение да отиде при семейството си. Мисля, че семейството му беше в Мексико и не е изненада за никого, че той отиде там. Всъщност, това се е случвало често откакто той се състезава за нас. Ние обсъдихме как е стигнал до там, разбира се, с частен полет“, заяви Отмар.

Шафнауер признава, че веднага е започнал да обмисля кой да бъде състезателят, който да заеме мястото на Перес.

Изборите пред него са били Нико Хюлкенберг и Естебан Гутиерес. Щофел Вандоорн не е бил опция за Рейсинг Пойнт, защото е възпрепятстван от ангажиментите си във Формула Е.

„Нико беше най-добрият избор за нас, защото той ни познава много добре. Познава отбора, системата и процеса ни на работа. Той e сядал и на нашия симулатор. Опитът му от миналата година във Формула 1 също беше достатъчен, за да ни увери, че той би могъл да спечели точки за отбора“, допълни Отмар.

„Той тъкмо кацаше в Германия, когато му се обадих. Мисля, че щеше да е зает с тестове на спортни коли. Предложих му направо да се състезава в кола от Формула 1. Отговорът му беше категоричен“.

Все още не е ясно дали участието на Нико в отбора ще продължи до следващия уикенд.

„Има известна несигурност дали Нико ще кара и в двете състезания. Причината е, че не сме съвсем сигурни дали карантината на Перес е 7 или 10 дни. Положителният му резултат е от сряда и смятам, но не съм 100% сигурен, че тогава изискванията бяха за 7, а не 10-дневна карантина. Ако са 10, Нико ще кара и в двата старта. Ако са 7, Серхио първо трябва да има негативен тест. Иначе пак Хюлкенберг ще е зад волана.“

Шафнауер отрече информацията, че 31 юли е последният ден за предсрочно прекратяване договора на Перес. За други подробности по договора той не искаше да коментира.

„Не разкриваме публично подробности от договорите си. Ще се възползвам обаче от възможността да ви кажа, че няма истина в твърденията за клауза, която изтича“, каза Шафнауер.