Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Нико Розберг: Без Хамилтън никога нямаше да постигна успехите си

Нико Розберг: Без Хамилтън никога нямаше да постигна успехите си

2853
0
Нико Розберг, Люис Хамилтън
Нико Розберг и Люис Хамилтън; снимка: Мерцедес

Нико Розберг нямаше да постигне успехите и титлата си във Формула 1 без Люис Хамилтън, сподели самият Розберг. Световният шампион във Формула 1 за 2016 г. бе гост на конференция в Хелзинки на компания, създаваща програми за опазване на околната среда. 38-годишният бивш пилот понастоящем развива собствен бизнес, има отбор в Extreme E, акционер е във Формула Е и има влогърски канал в YouTube.

„Баща ми (Кеке Розберг) ме е поддържал в абсолютно всичко. По-възрастните от вас може би още го помнят“, сподели Нико, предизвиквайки бурен смях – баща му е първият финландец, спечелил световната титла във Формула 1

„Желанието за победа във Формула 1 изискваше от мен абсолютно безумна концентрация. През 2016 г. ограничих всичките си контакти с външния свят. Бях съсредоточен единствено върху целта си. Спрях да използвам социални мрежи, да чета пресата. Вършех всичко възможно, за да намаля теглото – както моето, така и това на колата си, защото всеки излишен килограм води до загуба на 0,020-0,030 сек на обиколка. Спрях да ям сладолед. Изрязах дупки в седалката на колата си. Дори си скъсих чорапите. Използвах каски само в черно, защото не са допълнително оцветявани и това ги олекотява спрямо другите варианти. Отказах се дори от карането на колелото, защото започна да уголемява мускулите на краката ми“, разказа Нико Розберг.

Във Формула 1 отдавна казват, че най-големият съперник на един пилот е съотборникът му. За да успееш в Гран при, трябва първо да победиш състезателя, който кара същата кола като теб. В Мерцедес съекипник на Нико Розберг бе Люис Хамилтън. Двамата бяха приятели от детските си години, докато не се стигна до борба за титлата в F1 и отношенията им се изостриха.

„Същевременно обаче Люис бе такъв двигател, така натискаше всички, че без него никога нямаше да постигна това, което успях да направя“, продължи Нико Розберг

„Накрая обаче на кантар бяха животът и психическото ми здраве. Затова спокойно приех виковете, които се разнасяха от телефона ми. Съветът ми към всички е да използват услугите на правилните хора. Лично аз в продължение на 10 години общувах с психолог. Чувахме се през ден и всеки сеанс продължаваше по два часа. Това ми помогна да се справя с натиска“, добави Розберг.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by NICO ROSBERG (@nicorosberg)