Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Нико Розберг отказал оферта за $100 млн., за да остане в F1

Нико Розберг отказал оферта за $100 млн., за да остане в F1

3040
0
Нико Розберг
Нико Розберг; снимка: Мерцедес

Нико Розберг е отказал оферта за $100 млн., за да остане във Формула 1, заяви самият той. Бившият пилот обяви оттеглянето си от F1 5 дни, след като спечели титлата в световния шампионат през 2016 г. Тогава каза, че иска да е повече време със семейството си. През следващите години неколкократно имаше слухове за евентуално негово завръщане в спорта, но той продължи кариерата си по съвсем различен път. Гостува като експерт на различни телевизии по време на състезателни уикенди, направи отбор в Extreme E, участва в редица събития, посветени на е-мобилността. В интервю за списание Таймс Розберг заяви, че е отхвърлил предложение за 100 млн. долара да остане в F1.

„Жадувах за различен начин на живот. Нямаш никаква гъвкавост, когато се състезаваш. Това бе най-доброто решение за семейството ми. Не съм мислил за парите и секунда.“

„Исках да избегна карането просто така или оставането като някой нежелан. Разбирате ли, на масата имаше 100 милиона долара, от които се отказах“, заяви Розберг

Нико бе попитан и за съперничеството си с Люис Хамилтън. Приятели като деца, двамата стигнаха до сблъсък на пистата във Формула 1 вече като съотборници в Мерцедес. Розберг разказа, че враждебността помежду им се е отразила и на отношението към него.

„Имаше два лагера – този на Нико и този на Хамилтън. И всички фенове на Хамилтън бяха срещу мен, разбира се. Веднъж четиригодишни момиченца ме освиркаха. Татковците им, които бяха с тях, им бяха казали, че съм лош и трябва да го направят“, сподели той.

Неприязънта и напрежението станаха очевидни и в отбора. Това доведе до твърдото решение на Тото Волф да не допуска повече такива взаимоотношения в екипа.

„Беше ми много трудно, защото аз бях новак в света на F1, а Нико и Люис бяха в спорта значително по-отдавна. Все пак създадох среда, в която те трябваше да уважават отбор. Понякога се налагаше да съм особено твърд, но разбраха, че не може да ни разочароват, не може да провалят Мерцедес. Ако стаята за анализи и разбор е пълна с негативизъм заради враждебността на двамата пилоти един към друг, то тази неприятна енергия се отразява на всички вътре. Това е нещо, което никога повече няма да позволя“, заяви Волф наскоро.

Розберг пък допълни, че не съжалява изобщо за времето, когато бе пилот

„Не изпитвам никаква носталгия. Доволен съм. Постигнах всичко, което исках. Разбира се, в началото имах трудности – животът ми се промени изцяло. Трябваше да се науча на ново битие. Преди това ме вълнуваше единствено как да спечеля предстоящото състезание. Други задачи нямах в продължение на 20 години“, разказа още той.