Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Нико, синът на Кеке

Нико, синът на Кеке

76
0

Снимки: Williams F1, семеен архив, Arthur Thill ATP Sportnews Luxembourg, Getty Images Shell

Да станеш център на внимание във Формула 1 не е особено лесно, колкото и обективи да се движат из падока. Камерите и фотоапаратите избират кого да покажат и дебютантите не винаги попадат в кадрите.

Понякога обаче се случват малки чудеса. Като онази най-бърза обиколка в Гран при на Бахрейн на Нико Розберг. Младият пилот на Уилямс, очакван с огромен интерес най-вече заради фамилията си, взриви очакванията на всички с представянето си и се превърна в основна тема за разговори в коментарите след надпреварата там и по време на следващите състезателни уикенди.

На Имола не бе по-различно. Да, Нико все още е в състояние да ходи нормално из падока, без десетки хора да го преследват за автограф и снимка, но е напълно възможно скоро да се държи като Михаел Шумахер или Фернандо Алонсо, които минават най-вече на бегом, опитвайки се да се доберат безпрепятствено до моторхоумите си. Не че не държат на феновете си, но на пистата времето им е много точно разпределено.

Със сигурност съществува вероятност да се случи и другото – въпреки суперизвестната си фамилия на баща световен шампион, ако не продължи със същото темпо Нико може да изпадне от фокуса.

За момента обаче синът на Кеке Розберг защитава достойно името на баща си, който е неотлъчно до него по трасетата.

Срещам се с и с двамата по време на уикенда в Италия.

– Аз вече не съм публична личност (това лично аз го поставям под сериозно съмнение – б.а.). Сега съм със сина ми, стоя зад него и това е – твърди скромно Кеке.

Да имаш Кеке Розберг за баща определено е привилегия и не само заради фамилията, твърди пък Нико.

– Името ми е помагало много, но в същото време ми е тежало, защото очакванията към мен са много по-високи, отколкото към всички останали – категоричен е младият пилотът на Уилямс.

За младежът е по-важно това, колко невероятно много го подкрепя татко му, тъй като поставя неговите нужди и желания пред вероятно съществуващите свои мечти и намерения за детето.

– Докато Нико е щастлив и аз съм щастлив – казва ми Кеке. – Сега той е във Формула 1, мечтата на всеки в автомобилния спорт. Но аз не съм го карал да се занимава с това, решението си е негово.

Фактът, че Кеке е бил шампион в Гран при може би е основната причина, поради която той не прехвърля собствените си амбиции върху момчето. Експонирането на родителски щения върху децата има по-често негативен, отколкото положителен ефект, но това не съществува при семейство Розберг. Бащата единствено насърчава сина си сам да избира пътя си и го подкрепя изцяло.

– Нико на практика цял живот кара картинг. Но напълно по негова воля. Не съм го притискал или карал да го прави. Той винаги и бил чудесно хлапе. Много амбициозен, спортно настроен, прекрасно дете, учеше добре.

Това сигурно е така, но синът на Кеке Розберг определено изпитва нещо чуждо за повечето си колеги – той е известен от самото си раждане и познава света от детството си в Монте Карло.

На пръсти се броят децата, които са “карали” кола от DTM на 7-8 години или са се качили на едноместен болид на 11. А това са факти от биографията на Нико. Детството му обаче протича по възможно най-нормалния начин. Родителите му го учат винаги да обмисля нещата и задължително да търси баланс в отношенията си. Освен това го насърчават да преследва всички налични академични и професионални възможности. Затова и се стига до критичния момент, когато Нико получава предложение от Империал Колидж в Лондон за място в специалност аеродинамика. Той сам разбира, че е време да направи избор, който ще определи живота му като цяло в бъдеще и взима решение да стане професионален автомобилен състезател по начина, по който подхожда и към представянето си на пистата. Дори тогава семейството му е с него. Любопитно ми е дали наистина един младеж на 18 г. може да е така решителен в подобен житейски избор.

– Решителен… – за секунда се замисля Розберг старши. – Въобще не мисля, че момчето е чак толкова решително, но определено има вяра в себе си. Май е взел това от мен и всички останали хубави качества – от майка си.

Името на майка му е Гезина – съпругата на Кеке. Близките й я наричат само Зина. Това е втори брак за нея, първият й мъж умира от рак, разказва ми подробности приятелка от немския Ауто Билд.

– Не, майка ми никога не е била против – казва малкия Розберг, може би защото е била по пистите с баща ми и знае, че това е прекрасно нещо.

Кеке е оставен в пълен покой и днес да се грижи за младежа, без съпругата му да звъни през час.

– Работя за него всеки ден. Но не му давам съвети. Никога. Кой тийнейджър иска баща му да го съветва? Никой. Моето време беше отдавна. Не съм тук, за да го съветвам или нещо подобно. Занимавам се само с организацията. Не мога да му правя интервютата например, той трябва сам да си отговаря.

Това, признавам си, ме изненада. Та кой по-добре от Кеке разбира какво се изисква от Нико сега в настройките, в тактиката?

Все пак младши е тръгнал отнякъде и искам да разбера каква е ролята на баща му в началото на кариерата му.

– Само семейно ли бе финансирането на Нико в началото? – питам Кеке аз.

– Не си спомням да съм плащал за негово участие в …