Начало Други Никола Цолов 11-ти в квалификацията на пистата в Бахрейн

Никола Цолов 11-ти в квалификацията на пистата в Бахрейн

709
0
Никола Цолов
Никола Цолов, снимка АРТ Гран при

Никола Цолов финишира на 11-то място в квалификацията на пистата в Бахрейн. Българският състезател записа време за 1:46.941 мин. Така той ще потегли извън челната десетка за основната надпревара в Бахрейн. В същото време Цолов ще стартира втори в спринтовата надпревара, която ще се проведе утре.

Бахрейн е домакин на откриващия кръг за сезон 2024 във Формула 3. Състезанията се провеждат на Международното трасе, разположено в Сахир и с дължина от 5.412 км. По-рано този месец тук се проведоха предсезонните тестове във Формула 3, в които взе участие и Никола Цолов. Тази година българският лъв продължава участието си в шампионата заедно с отбора на АРТ Гран при

По-рано днес се проведе първата свободна тренировка на все още горещото трасе в Бахрейн. Никола Цолов финишира четвърти с време за 1:48.742 мин. Най-бърз в сесията беше Люк Браунинг (Хайтек), следван от Леонардо Форнароли (Трайдент) и младежкия пилот на Ферари Дино Беганович (Према).

Преди малко повече от час Никола Цолов взе участие в първата квалификация за сезон 2024 във Формула 3. Подобно на тренировката, асфалтът по трасето отново беше горещ. За разлика от тестовете, този път нямаше изненадващи превалявания.

Никола Цолов даде 11-то време в сесията. 17-годишният пилот не се чувстваше толкова комфортно в автомобила в сравнение с тренировката. По този начин пилотът на АРТ Гран при ще започне основното състезание веднага зад първите 10 пилоти и ще има възможност да се бори за точки.

От друга страна, 11-тото място гарантира втора стартова позиция за Никола Цолов в утрешния спринт на пистата в Бахрейн. Според правилата на F3, първите 12 пилоти в квалификацията стартират в обратен ред по време на спринтовото състезание. Следователно Цолов ще има реална възможност да се бори за класиране в топ 5 и дори подиум.

Самата квалификация беше спечелена от Дино Беганович (Према), следван от Люк Браунинг (Хайтек) и Габриеле Мини (Према). Челната петица допълниха пилотите на Трайдент Сами Мегетонуф и Сантиаго Рамос (Трайдент). Съотборниците на Никола Цолов Кристиан Менсъл и Лорунс ван Хупер дадоха съответно осмо и 12-то време.

Утре в 12:15 българско време ще се проведе спринтовото състезание в Бахрейн. То ще бъде с дължина от 40 мин. + 1 обиколка.

Няколко часа по-късно Никола Цолов коментира събитията от квалификацията. „

„Пистата се промени много между нашата свободна тренировка и квалификацията ни“, обясни Цолов. „Колите от F1 оставиха много повече гума от очакваното на трасето. Това
ни изненада неприятно  в квалификацията, не само мен, а и целият отбор. Все пак, утре ще стартирам от първа редица, което е някакво успокоение, тъй като
можех да съм по-напред. Надявам се на добър резултат още на старта на сезона“, добави пилотът на АРТ Гран при. Вчера Цолов представи каската, която ще използва през сезон 2024 в F3.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от NT 🦁 (@nikola_tsolov)