Начало Други Никола Цолов на полпозишън за спринта в Монако

Никола Цолов на полпозишън за спринта в Монако

3216
0
Никола Цолов
Никола Цолов, снимка Спас Генев

Никола Цолов финишира на 12-та позиция в квалификацията в Монако. Пилотът на АРТ Гран при записа обиколка за 1:25.548 мин. Благодарение на този резултат Цолов си гарантира старт от полпозишън в спринтовото състезание в събота. Победител в квалификацията стана Габриеле Мини (Према), следван от Кристиан Менсъл (АРТ Гран при) и Люк Браунинг от тима на Хайтек.

Монако е домакин на кръг №4 от Формула 3. Състезанието се провежда на прословутата улична писта с дължина 3.337 км и разположена в Монте Карло. Вчера се проведе единствената свободна тренировка на трасето в Княжеството. Тя беше прекъсвана няколко пъти заради инциденти и пороен дъжд. Най-бърз беше Габриеле Мини, докато Никола Цолов остана осми.

Днес е време за квалификацията за двата старта в Монако. Подобно на миналата година, състезателите от Формула 3 отново бяха разделени на две групи заради характеристиките на пистата. Никола Цолов беше в група B, заедно с всички свои колеги, които имат нечетни номера върху своите болиди

Най-бърз в група А беше Габриеле Мини. Италианецът продължи добрата си форма от началото на уикенда в Монако. Мини записа обиколка за 1:23.942 мин. Сесията отново беше прекъсната заради инциденти.

Времето преди началото на квалификацията за пилотите от група В беше сухо и слънчево. Още в началото на сесията имаше червен флаг заради инцидент на Джеймс Хедли. Пилотът на Jenzen Motorsport се удари в стената на завоя Сент Дево. Хедли обаче се върна на трасето без предно крило и се прибра в бокса.

Беганович записа най-бързата обиколка след първите опити на пилотите от група В. Втори беше съотборникът на Никола Цолов Кристиан Менсъл. Българинът на свой ред записа шесто време с изоставане от 0.627 мин. от Беганович и докосна леко стената при влизане в последния завой.

Менсъл записа най-добрата обиколка, следван от Линдблад. Времената на двамата обаче бяха по-слаби от тези на Мини. Беганович се движеше с лилави сектор и изглеждаше, че ще запише най-доброто време. За нещастие, протежето на Ферари трябваше да върне газта заради инцидент между Чарли Вурц (Jenzer Motorsport) и Себастиан Монтоя (Кампос Рейнсинг).

Инцидентът в завоя Сент Дево предизвика червен флаг и преждевременен край на сесията. Така Мини си гарантира полпозишън за основния старт на пистата в Монако. До него на първа редица застава съотборникът на Никола Цолов Кристиан Менсъл. Зад тях на втора редица се класираха Люк Браунинг (Хайек) и Арвид Линдблад (Према).

Никола Цолов финишира на 12-та позиция в квалификационната сесия на пистата в Монако. По този начин българският лъв си осигури старт от полпозишън в утрешния спринт, който ще се проведе от 11:45 българско време. До него ще потегли съотборникът му Лорънс ван Хюпен.