Начало Други Никола Цолов девети в първия старт на Рикардо Тормо

Никола Цолов девети в първия старт на Рикардо Тормо

1386
0
Никола Цолов
Никола Цолов, снимка Георги Тодорв/Lapbg

Никола Цолов финишира девети в първия старт на пистата Рикардо Тормо. Българският лъв потегли 12-ти и успя да намери място в зоната на точките в три поредни състезания от Еврокупа-3.

Еврокупа-3 е напълно нов шампионат, който стартира по-рано тази година. Това е една от връзките между Формула 4 и Формула 3. Шампионатът е базиран в Испания и се явява алтернатива на европейската Формула Регионал и Евроформула Оупън.

Този уикенд се провежда предпоследния седми кръг от сезон 2023 в Еврокупа-3. Домакин на събитието е Рикардо Тормо. Трасето е с дължина 4.005 км и разположено близо до Валенсия. Подобно на Херес, това също е трасе, което Цолов познава добре от времето си в испанската Формула 4

Никола Цолов отново кара за отбора на GRS. Този път обаче съотборник на българския лъв е Карл Бенет. В предишното си участие Цолов спечели две квалификации, качи се два пъти на подиума и записа две най-бързи обиколки.

От началото на уикенда на Рикардо Тормо, Цолов така и не успя да намери място в челото. Българинът остана извън топ 10 в първата квалификация, която се проведе по-рано днес. По-задната стартова позиция означаваше, че той имаше минимални шансове да се бори за победа или подиум.

Никола направи добро потегляне и спечели три позиции до края на първата обиколка на Рикардо Тормо. Същевременно Ник Джилкс (Drivex), излетя от трасето, след като бе ударен от свой съперник. Това предизвика появата на сейфти кар.

Колата за сигурност стоя на трасето малко повече от обиколка. Никола Цолов опита атака срещу Себастиан Гравлунд (MP Motorsport). Датчанинът обаче успя да защити позицията си.

С напредване на днешния старт на Рикардо Тормо, Цолов започна да изостава от Гравлунд. В последните турове българинът успя да навакса част от изоставането си, но нямаше шансове за атака. В крайна сметка 16-годишният пилот на GRS финишира девети и добави още две точки към актива си. Самата надпревара бе спечелена от претендента за титлата Естебан Масон (Кампос Рейсинг). Втори и трети завършиха Хосе Антонио Гарфияс и Мари Боя от тима на MP Motorsport.

Утре състезателният уикенд за Никола Цолов продължава. Българинът ще вземе участие в квалификация, която определя стартовата решетка за старт №2 във Валенсия. Самата надпревара започва в 13:50 бг време и ще бъде предавана на живо в канала на Еврокупа-3 в YouTube.