Начало Други Никола Цолов е шампион в испанската Формула 4

Никола Цолов е шампион в испанската Формула 4

1259
0
Никола Цолов

Никола Цолов стана шампион в испанската Формула 4. Българският пилот записа 3 класирания на подиума в предпоследния кръг от сезона в Навара, което му бе напълно достатъчно да си осигури титлата преди последния кръг от сезона на пистата Каталуня следващия месец.

Цолов има огромна преднина спрямо съотборника си в Кампос Рейсинг Хю Бартър и е недостижим за съперника си преди последните 3 надпревари. С титлата Никола записа и най-големия успех в историята на българския автомобилен спорт на писта.

В първото състезание от уикенда в Навара, Бартър стартира от полпозишън, а Цолов трети. Още в началото на първата обиколка Никола излезе втори след грешка на Кирил Смол. В следващите обиколки Бартър се откъсна пред Никола. Към края на надпреварата обаче бе назначена кола на сигурността заради два отделни инцидента.

Малко преди физическата поява на колата на сигурността и при жълти флагове Смол изпревари Цолов, който логично беше намалил скоростта. След това Кирил не му върна позицията на старт-финалната права.

При рестарта Цолов беше атакуван от Тимотеуш Кухарчик, но нашият пилот успя да запази третото място. След финала екипът на Кампос Рейсинг подаде контестация срещу маневрата на Смол, но странно защо тя не бе уважена от рейс контрола и класирането остана същото – Бартър, Смол и Цолов трети.

Във второто състезание от уикенда, което се води късото – 18 минути плюс 1 обиколка, Цолов стартира от 2-а позиция зад Бартър. Българският пилот я запази след потеглянето. В следващите обиколки той изглеждаше по-бърз от съотборника си, но заради инцидент назад в колоната на пистата излезе кола за сигурност.

Престоят на сейфтикарът продължи доста дълго и при рестарта оставаха само 3 минути и 1 обиколка. Въпреки това Цолов притисна съперника си и опита атака на последния завой в последната обиколка от вътрешната страна, но Бартър се защити и спечели, следван от Цолов и Смол.

В последното 3-о състезание Цолов стартира едва 9-и, но беше запазил нови гуми. И това му позволи бързо да напредне в колоната.

След само 2 обиколки той вече беше на 4-а позиция. Последва излизане на колата за сигурност заради инцидент по-назад в колоната. При рестарта Цолов се позиционира отлично и в първия завой спечели една позиция и вече бе 3-и. А това класиране вече му гарантираше титлата. Последва обаче ново излизане на сейфтикара пак заради катастрофа по-назад в колоната.

При подновяването на състезанието отново Българския лъв беше в отлична кондиция. Той веднага изпревари съперника си и да се озове зад лидера Бартър, който записа 6-ата си победа за сезона. Това обаче нямаше никакво значене, тъй като Цолов с общо 10 победи досега е недостижим в генералното класиране преди последния кръг от сезона на пистата Каталуня край Барселона през ноември.