Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Никола Цолов: Напълно разбирам решението за отмяна уикенда на Имола. Хората са...

Никола Цолов: Напълно разбирам решението за отмяна уикенда на Имола. Хората са по-важни

2952
0
Никола Цолов
Никола Цолов; снимка: Андро Дюлгерян

Отмяната на състезателния уикенда за Гран при на Емилия Романя във Формула 1 на пистата Имола този уикенд автоматично доведе и до анулирането на кръговете от шампионатите на Формула 2 и Формула 3. Никола Цолов трябваше да участва в трети кръг от F3 първенството там. Решението бе взето заради изключително тежката метеорологична обстановка в областта Емилия Романя. Регионът отново е потопен под вода след неколкодневни сериозни валежи. Същото нещо се случи и преди едва две седмици.

„Отмяната на състезателния уикенд се оказа неприятна изненада, но напълно разбирам това решение. Безопасността на хората, които живеят в Имола и Емилия Романя, както и опазването на нормалния ритъм на живот са по-важни“, заяви българският пилот във Формула 3 Никола Цолов

Това щеше да е трети кръг от шампионата след стартовете в Бахрейн и Австралия. Сезонът в F3 първенството бе с 10 кръга. В момента не е ясно дали отмененият уикенд на Имола ще бъде пренасрочен по-нататък през сезона. Възможно е изобщо да не се състои.

„Положителното е, че сега ще имаме повече време за подготовка за Монако”, допълни Никола.

Цолов се представи отлично на тестовете във Формула 3 на Имола преди месец. По-рано тази седмица младежът заяви, че се надява точно на италианската писта да е по-бърз в квалификациите, за да влезе в топ 12 и оттам в битката за точки и за победата в състезанието с обърната стартова решетка.

Сезон 2023 е дебютен на Никола Цолов във Формула 3. Той започна да кара в надпревари с едноместни състезателни миналата година. Българинът спечели безапелационно титлата в испанската Формула 4 преди да премине в F3, където е пилот на АРТ Гран при.

Отборите и пилотите от Формула 1 също подкрепиха решението за отмяна на уикенда на Имола

„Безопасността на хората от региона е с приоритет. Подкрепяме решението Гран при уикендът на пистата Имола да не се състои“, коментираха от Ред Бул.

Пълна подкрепа изразиха и от Мерцедес:

„Местните власти и служби за спешно реагиране трябва да имат възможност да продължат жизненоважната си работа и да помагат на нуждаещите се“, допълниха от тима от Бракли.