Начало Други Никола Цолов остана 27-ми в основното състезание в Монте Карло

Никола Цолов остана 27-ми в основното състезание в Монте Карло

2145
0
Никола Цолов
Никола Цолов, снимка Спас Генев

Никола Цолов не спечели точки в основното състезание в Монте Карло. Българският пилот потегли от 12-та позиция и беше близо до челната десетка. За съжаление, Цолов имаше контакт със свой съперник, заради който беше наказан от стюардите. Победител в състезанието стана Габриеле Мини, а втори остана съотборникът на Цолов Кристиан Менсъл.

Монако бе домакин на кръг №4 от Формула 3. Състезанията се проведоха на известната улична писта с дължина 3.337 км и разположена в Монте Карло.

Вчера се проведе спринтовото състезание на пистата в Монако. В него Никола Цолов потегли от полпозишън и водеше във всяка една обиколка. Състезателят на АРТ Гран при записа историческа първа победа във Формула 3. До него на подиума се качиха Тим Трамниц и другия пилот на АРТ Гран при Лорънс Ван Хюпен

Днес се проведе основното състезание. Според резултатите в квалификацията, Никола Цолов потегли 12-ти. Българският пилот се надяваше да спечели точки, въпреки трудните изпреварвания на уличната писта в Монте Карло.

Цолов нямаше толкова добра стартова реакция. Българинът беше изпреварен от Сами Мегетуниф и Оливър Гьоте. В челото поведе Мини, следван от Менсъл, Браунинг, Беганович, Форнароли и др.

До края на първата обиколка на пистата в Монте Карло се появи кола за сигурност. Причината за това беше инцидент на Чарли Вурц. Пилотът на AIX Racing удари стената около завой №8.

Надпреварата беше възобновена в третата обиколка. Мини отново поведе колоната. Италианецът беше плътно следван от Менсъл и Браунинг. Никола Цолов беше 14-ти и се бореше с Гьоте.

В следващите турове Никола Цолов си върна загубените места на старта. Пилотът на АРТ Гран при направи две чисти изпреварвания, което си е голямо постижение на пистата в Монте Карло. Малко по-напред Джоузеф Лок изпревари Мари Боя малко след завоя Раскас.

Във втората половина от надпреварата Цолов настигна Ноел Леон (Van Amersfoort Racing) и започна да притиска мексиканеца в опит да заеме десетото място. За нещастие, българинът предизвика инцидент в пети завой, в който беше въвлечен и Сами Мегетуниф от тима на Трайдънт. В резултат на това Цолов се смъкна в дъното на колоната и отпадна от борбата за разпределение на точки.

Инцидентът беше разследван от стюардите, които прецениха, че вината е на Цолов. Затова те дадоха на българина 10-секундно наказание. Това обаче не оказа сериозни влияние върху неговото класиране. В крайна сметка той финишира на последната 27-ма позиция и си тръгна с празни ръце. Победител в основното състезание в Монте Карло стана Габриеле Мини. До него на подиума се качиха Кристиан Менсъл и Люк Браунинг. Другият съотборник на Цолов Лорънс ван Хюпен също отпадна, след като се удари в стената.

В генералното класиране Никола Цолов заема 12-то място с актив от 17 точки. Лидер е Мини със 72, следван от Браунинг (68) и Леорнардо Форнароли (64). Следващият кръг от Формула 3 е на пистата край Барселона в периода 22-23 юни.