Начало Други Никола Цолов пети в квалификацията на Спа

Никола Цолов пети в квалификацията на Спа

1784
0
Никола Цолов
Никола Цолов, снимка Георги Тодоров/Lapbg

Никола Цолов подобри още веднъж най-добрия си резултат си в квалификация в F3. Българският състезател даде пето време в сесията на пистата „Спа“, която се проведе при трудни и променливи условия. Така Цолов ще потегли от топ 10 във втори пореден състезателен уикенд и отново ще опита да запише първи точки в F3.

Този уикенд Формула 3 се състезава на Спа. Белгийското трасе приема предпоследния осми кръг от настоящата кампания в F3. Спа е най-дългата писта в графика на шампионата с нейните 7.004 км. Трасето е и едно от най-бързите в поддържащия шампионат на F1.

Спа е една от малкото писти от F3, на които Никола Цолов има предишен опит. Миналата година българинът спечели тук три победи в испанската Формула 4. Опитът на Спа е от голямо значение за 16-годишния състезател, който продължава да търси първи точки в F3.

Никола Цолов даде 14-то време в свободната тренировка на Спа, която се проведе днес. Сесията също се проведе на силно наводнена писта. Пилотът на АРТ Гран при записа време за 2:24.203 минути, което бе с 1.148 сек. от това на първия Люк Браунинг (Хайтек)

Съотборниците на Никола Цолов в АРТ Гран при Кейлън Фредерик и Грегоар Соси показаха отлично темпо в сложните условия на Спа и се класираха втори и трети в тренировката.

Никола Цолов отново показа добро темпо на мокро. Българинът бе в челото по време на цялата квалификация на Спа. В предпоследната си обиколка Цолов реши да охлади своите гуми за мокър асфалт на Пирели. В крайна сметка дебютантът в F3 записа обиколка за 2:22.517 минути, която му отреди пето място. Времето на Цолов бе с 0.357 сек. от времето на първия Пепе Марти от отбора на Кампос Рейсинг. Междувременно Соси и Фредерик не успяха да се възползват от променливите условия и останаха 16-ти и 17-ти.

Никола Цолов в крайна сметка подобри най-добрия си резултат в квалификация, който записа седмина по-рано в Унгария. Младият талант заема осма стартова позиция в утрешния спринт, който ще се проведе в 11 часа бг време.  Цолов също така стартира седми в основната надпревара, която ще се проведе в неделя в 9:30 часа.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Nikola Tsolov (@nikola_tsolov)