Начало Други Никола Цолов спечели две точки в първото състезание в Абу Даби

Никола Цолов спечели две точки в първото състезание в Абу Даби

2945
0
Никола Цолов
Никола Цолов; снимка: АРТ Гран при

Никола Цолов спечели две точки в първото състезание в Абу Даби. Българската надежда участва в последния кръг от сезон 2023 в Регионалната формула на Близкия изток. Цолов се представи страхотно в днешния старт на пистата Яс Марина и финишира девети. Благодарение на този резултат той си гарантира старт от първа редица в утрешното второ състезание в Абу Даби.

Никола Цолов се включи в последния кръг от сезон 2023 в Регионалната формула на Близкия изток (Formula Regional Middle East Championship). 16-годишният състезател е част от китайския отбор R&B Racing by GRS. Негови съотборници са Джовани Машио, Руобин Танк и Сеню Хан.

Цолов даде 18-то време в квалификационната сесия в Абу Даби. Трасето на изкуствения остров Яс традиционно приема финалния старт от в F1. За разлика от световния шампионат, Регионалната формула на Близкия изток използва втората старт финална права, разположена след най-дългия прав участък на трасето

Българската надежда направи добро потегляне и успя да избегне удар с някой от своите противници. В първите три тура Цолов спечели няколко позиции и започна да води борба за 13-тото място с Кирил Смол (Mumbai Falcons Racing).

Цолов се бори наистина оспорвано с руския си съперник, който участва под неутрален флаг. С напредване на състезанието Никола Цолов и Смол се справиха със Себастиан Монтоя (Hitech Grand Prix) и се доближиха до топ 10.

Същевременно борбата в челото се водеше между претендентите за титлата Андреа Кими Антонели (Mumbai Falcons Racing) и Тейлър Барнард (PHM Racing). Двамата имаха контакт на шикана след първата дълга обратна права. Той доведе до завъртане за Барнард и 10-секундно наказание за Антонели. 

До края на днешното състезание в Абу Даби Антонели водеше колоната и се опитваше да се откъсне на възможно по-голяма разлика от своите преследвачи. За съжаление италианецът пострада от появата на кола за сигурност в края на надпреварата. Причината за появата на сейфти кар бе технически проблем в болида на Джовани Машио. Съотборникът на Цолов бе принуден да спре в зоната за сигурност. По този начин състезанието завърши зад колата за сигурност, която елиминира разликите между пилотите.

В крайна сметка състезанието в Абу Даби бе спечелено от Мари Боя (MP Motorsport). Испанецът завърши пред съотборника си Сами Мегетуниф. Последното място на подиума бе заето от протежето на Ферари Рафаел Камара (Mumbai Falcons Racing). Четвърти остана съотборникът на Камара Лоренцо Флукса, следван от Джошуа Дуфек (PHM Racing), Пепе Марти (Pinnacle VAR), Ники Бора (R-ace GP), Кирил Смол, Никола Цолов (R&B Racing by GRS) и Майкъл Шин (Prema).

Благодарение на деветото си място, Цолов спечели две точки. Българската надежда също така ще потегли от второ място в утрешната надпревара №2 в Абу Даби. Състезанието ще бъде предавано на живо от 07:45 българско време на живо в канала на шампионата в YouTube.