Начало Други Никола Цолов ще стартира в Гран при на Макао

Никола Цолов ще стартира в Гран при на Макао

1044
0
Никола Цолов
Никола Цолов; снимка: Спас Генев

Никола Цолов ще участва в 70-ото издание на Гран при на Макао – най-голямото състезание в света за пилоти от Формула 3, GT шампионатите и надпреварите с туристически автомобили. По традиция най-силните F3 състезатели се събират в края на годината в Макао. Надпреварата е една от най-прочутите в света. Тази година обхваща два уикенда – 11-12 и 18-19 ноември. Пилотите от Формула 3 ще се състезават през втория уикенд, а Цолов отново ще кара за АРТ Гран при.

„Сигурен съм, че ще е интересно и трудно“, коментира Цолов

„Вече започнах да разучавам трасето по улиците на Макао в симулатора и трябва да кажа, че е трудно и технично. Много по-трудно от това в Монте Карло. Аз нямам много опит на улични трасета, но се уча бързо и знам, че ни очакват трудни условия. В началото на ноември ще работя още два дни на симулатора в отбора, за да мога на науча добре пистата.”

Тази седмица Цолов участва в двудневния тест на Формула 3 на пистата Имола. Пред първия той се класира седми, а във втория бе още по-напред – четвърти

В понеделник българският пилот направи 64 обиколки в изпитанията, в които участваха всички 10 отбора от шампионата и общо 30 състезатели. Във вторник той даде четвърто време в сутрешната сесия на суха писта. Постижението бе с 0,157 сек по-слабо от това на най-бързия в тренировката – Габриеле Мини (Према). Следобед валя, което означаваше, че времената не бяха подобрени. Това обаче осигури на пилотите възможност да карат на мокро. В тези условия Цолов бе 10-ти след 33 обиколки – общо близо 100 за двата дни изпитания.