Начало Други Никола Цолов спечели основното състезание в Унгария, Ван Хюпен допълни двойния успех...

Никола Цолов спечели основното състезание в Унгария, Ван Хюпен допълни двойния успех за АРТ Гран при

3467
0
Никола Цолов
Никола Цолов, снимка Спас Генев

Никола Цолов спечели основното състезание в Унгария. Българският пилот поведе колоната веднага след старта и контролираше събитията през цялата дистанция. Това беше трети успех за Цолов от началото на сезона и първи в дълга надпревара. Втори финишира неговият съотборник Лорънс Ван Хюпен. Последното място на подиума беше заето от Ноел Леон (Van Amersfoort Racing).

Унгария е домакин на осмия кръг от сезон 2024 във Формула 3. Състезанията се провеждат на добре познатата писта Хунгароринг с дължина 4.381 км и разположена близо до Будапеща. Вчера се проведе спринтовата надпревара, в която Никола Цолов финишира 29-ти. Българският пилот имаше контакт със свой съперник, заради който беше наказан.

Времето преди началото на основното състезание в Унгария беше хладно и облачно. Някои пилоти получиха информация по радиото, че може да завали по време на надпреварата.

Никола Цолов потегли отлично и поведе след преминаването на първия завой на пистата в Унгария. Българинът изпревари съотборника си Лорънс Ван Хюпен. Трети се движеше Леон, следван от Форнароли, Рамос, Менсъл, Войзин, Бедрин, Беганович и Интрапувашак

В по-задната част на колоната имаше инцидент с участието на Чарли Вурц (Jenzer Motorsport), Сами Мегатинуф (Трайдънт) и Джоузеф Лоук (Родин Моторспорт). Тримата минаха без бокса и се сринаха в подреждането.

Никола Цолов водеше колоната след първите 7 тура от състезанието в Унгария. Веднага зад него се движеше Ван Хюпен. Двамата контролираха събитията на трасето. Зад тях бяха Леон, Форнароли, Менсъл, Рамос, Войзин, Бедрин, Гьоте и Интрапувашак. Извън топ 10 се намираха претендентите за титлата Габриеле Мини, Люк Браунинг, както и протежето на Ферари Дино Беганович.

Никола Цолов продължи да води след преполовяването на основния старт в Унгария. Българинът получи информация, че ще бъде атакуват от съотборника си Ван Хюпен. Зад тях продължаваха да се движат Леон, Форнароли, Менсъл, Рамос, Войзин, Бедрин, Гьоте и Беганович. По-назад имаше оспорвана битка между Мини, Браунинг, Боя и други пилоти от F3.

Никола Цолов и Ван Хюпен се откъснаха от своите преследвани в заключителната фаза на надпреварата в Унгария. Разликата между двамата беше около половин секунда. Нидерландецът се движеше много близо до своя съотборник, но не посмя да прави рискови атаки. По-назад Гьоте се справи с Беганович, докато Мини се защитаваше от атаките на Боя.

Две обиколки преди финала на пистата излезе кола за сигурност поради инцидент на Арвид Линдблад. Пилотът на Према имаше контакт на завой №4 с Матиас Загарета (Jenzer Motorsport). В резултат на това състезанието беше забавено.

Колата за сигурност остана до края на основното състезание в Унгария. По този начин Никол Цолов си гарантира първото място. Така българският лъв записа трети успех от началото на сезона и първи в основно състезание. До него на подиума се качиха Ван Хюпен и Леон.

Четвърти и пети финишираха Леонардо Форнароли (Трайдънт) и Кристиан Менсъл (АРТ Гран при). Следващите три места бяха заети от Сантиаго Рамос (Трайдънт), Калъм Войзин (Родин Моторспорт) и победителят от спринта Никита Бедрин (AIX Racing). Топ 10 допълниха Оливър Гьоте (Кампос Рейсинг) и Дино Беганович от тима на Према.