Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Никола Цолов стана част от академията за пилоти на Алпин

Никола Цолов стана част от академията за пилоти на Алпин

Никола Цолов
Никола Цолов; снимка: Алпин

Академията на Алпин за млади пилоти ще има нова партньорска програма, част от която ще е и Никола Цолов. Целта е да се подпомагат млади състезатели, които след време може да станат част от основния проект, послужил за мнозина като стъпка към Формула 1. Преди броени дни бе обявено, че за кариерата на Цолов ще се грижи основаната от Фернандо Алонсо агенция A14 Management.

„Alpine Affiliate ще предлага на младите пилоти професионална подкрепа на много важен етап от тяхната кариера. В това се включват съвети за кариерата, тренировки, менторски програми, PR обучение и т.н. Alpine Affiliate ще може да използва също така оборудването на академията в Енстън“, се посочва в съобщението.

В програмата влизат Никола Цолов, Аби Пулинг, Хейдриън Дейвид, Кийн Накамура и Матеус Ферейра.

„Българският тийнейджър Никола Цолов, чийто мениджър е двукратният световен шампион във Формула 1 Фернандо Алонсо, току-що премина от картинга към Кампос Рейсинг. Той ще се състезава през 2022 г. в испанската Формула 4“, посочват от академията.

„Изключително съм развълнуван, че имам тази възможност да бъда толкова близо до света на Формула 1 и да се уча от най-добрите! Зимната подготовка премина изключително добре и новата Формула 4 е страхотна за каране. Да мога да започна сезона с подкрепата на Алпин и екипа на А14 е сбъдната мечта за мен. Изключително съм благодарен на всички, които повярваха и вярват е мен! Ще дам всичко от себе си, за да спечелим титлата във Формула 4 тази година, както и да засвидетелствам гласуваното доверие!“, сподели Цолов.

Аби Пулинг е карала в W Series и е първата жена в академията на Алпин. През кариерата си има подиуми в британската Формула 4, а този сезон ще се състезава отново в W Series.

Дейвид е най-младият шампион в историята на Формула 4 – през 2019 г. той печели френските серии на 15-годишна възраст. Този сезон ще кара в европейския шампионат на Алпин. Това ще му е втора година в първенството.

Накамура и Ферейра още се състезават в картинг категориите.

Програмата ще се ръководи от директора на академията на Алпин Мия Шаризман и директора, отговарящ за нови проекти Давиде Бривио.

„Много се вълнуваме да обявим новата си програма“, коментира Шаризман. „В нея млади пилоти от цял свят ще получават професионална подкрепа. Петима състезатели ще са част от проекта тази година. В дългосрочен план гледаме на Alpine Affiliate като програма, от която състезатели да влизат в академията.“

Подготовката на Никола продължава с официалните тестове за Ф4 до края на април, когато е и старта на сезона на шампионата, който ще се проведе на пистата Портимао в Португалия на 30 април и 1 май.