Начало Други Никола Цолов започва днес предсезонни тестове с АРТ в F3

Никола Цолов започва днес предсезонни тестове с АРТ в F3

1063
0
Никола Цолов
Никола Цолов

Никола Цолов започва днес предсезонни тестове с новия си отбор АРТ Гран при в шампионата на Формула 3. Българският пилот се присъедини към прочутия екип, създаден през 2005 г. като съвместен проект на настоящия шеф на Ферари Фредерик Васьор и мениджъра на Шарл Льоклер Никола Тод.

Тестовете ще се проведат в рамките на три дни на пистата Сахир в Бахрейн. На това трасе ще е и първи кръг от F3 шампионата. Той ще е сред поддържащите първото състезание за сезон 2023 във Формула 1 надпревари и ще се проведе през първия уикенд на март (3-5 март). Календарът на Формула 3 се състои от 10 кръга.

Тестът ще е много полезен за отборите и пилотите за връщане към работата на писта след зимната пауза. Той ще е разделен на сутрешна и следобедна сесия. Формула 3 има живо проследяване на времената.

Отборите ще имат достъп до твърдите гуми на Пирели през трите дни изпитания. Всеки пилот ще има на разположение 8 комплекта. Този тип ще се използва и през първия състезателен уикенд на Формула 3.

Никола Цолов е един от 18 новаци в първенството. Пилотите в шампионата са от общо 17 националности и сред тях за първи път в историята има българин

Новината за присъединяването на Цолов към АРТ бе съобщена през миналия декември. Младежът направи следващата стъпка в кариерата си след брилянтен дебютен сезон в испанската Формула 4. В това първенство той бе абсолютно безапелационен и спечели титлата с 12 победи, общо 17 подиума и 15 полпозишъна. След края на сезона Цолов сподели, че целта му е точно Формула 3. Когато това стана факт, Никола коментира, че е невероятно да направи тази крачка и очакваше с нетърпение предстоящата подготовка.

„В новия ми тим са карали много успешни пилоти. Знам, че АРТ винаги е бил топ тим. Вълнувам се да започна пътешествието си и се надявам да свършим възможно най-добра работа“, обясни Цолов.