Начало Автомобили Nikola TRE на IVECO и Nikola – път към товарен транспорт с...

Nikola TRE на IVECO и Nikola – път към товарен транспорт с нулеви емисии

341
0

Само три месеца след официалното начало на партньорството си IVECO и Nikola представиха макет на първия си електрически автомобил с батерии. Той е предназначен за европейските пазари и се нарича Nikola TRE.

Електрическият Nikola TRE е създаден върху платформата на IVECO S-WAY. Официалното му представяне ще е на изложението за товарни автомобили IAA 2020 в Хановер, Германия. Първите доставки са планирани за началото на 2021 г. Nikola TRE включва усъвършенстваната технология на Nikola за електрическо задвижване и патентована инфотейнмънт система от ново поколение. Интеграцията им е осъществена съвместно от Nikola и Italdesign.

„IVECO S-WAY е забележителен продукт, въплъщаващ ориентираната към клиента концепция на IVECO”, коментира президентът на отдела за товарни и специализирани автомобили Герит Маркс.

„Nikola TRE бележи началото на нов път към товарен транспорт с нулеви емисии. Той ни осигурява платформата за въвеждане на революционни решения, които ще променят транспортния сектор.”

Показаният на събитието автомобил е макет на влекача Nikola TRE 4×2

Предназначен е за регионални превози с обхват до 400 км. Динамичните му показатели на отстъпват на еквивалентен модел с дизелов двигател.

Моделът ще е оборудван с модулна батерийна система с общ капацитет до 720 kWh. Тя може да бъде конфигурирана според конкретната транспортна дейност на клиентите. Електрическата задвижваща система ще осигурява постоянна мощност от 480 kW с максимален въртящ момент от 1800 Nm.

Автомобилът ще се предлага и във версии с 2- и 3-мостово твърдо шесто с общо тегло от 18 до 26 тона. Те намират място в транспорта на градски доставки и комунални приложения.

Инфотейнмънт системата интегрира в себе си информационно-развлекателни и навигационни функции, както и управлението на редица системи. Наред с контролиране на климатика и огледалата шофьорът може да регулира височината на окачването, 360-градусовата система от видеокамери, дори да извършва диагностика на автомобила.

Автомобилът използва Bluetooth с ниска консумация на енергия за комуникация с мобилното устройство на водача. Това позволява и наличието на интелигентна система за достъп без ключ.

Очаква се изпитанията на Nikola TRE да започнат в средата на 2020 г. Продажбите и следпродажбеното обслужване ще се извършват от европейската дилърска мрежа на IVECO.

IVECO, FPT Industrial и Nikola са възприели в общата си работа уникален подход при разработването на електрически модели за европейския пазар

Характеристиките на горивната клетка на Nikola ще се използват като база за конструирането на електрическата батерия, така че електрическият автомобил Nikola TRE с батерии (BEV) да може лесно да бъде преоборудван с технология с горивни клетки. Това е визионерски подход, при който партньорите синхронизират използването на двете технологии, за да могат да предлагат както електрически автомобили с батерии (BEV), така и такива с горивни клетки (FCEV) през следващите години.

Стратегическото партньорство между CNH Industrial и Nikola бе обявено в началото на септември. Целта на двете компании е ускоряване на трансформацията в сектора към емисионна неутралност на тежкотоварните камиони от клас 8 в Северна Америка и Европа чрез въвеждането на техонлогия с горивни клетки. CNH Industrial участва в общата работа с марката IVECO за товарни автомобили и подразделението за агрегати FPT Industrial.