Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Нилсен: Всички се ужасяват от Q1 в Княжеството

Нилсен: Всички се ужасяват от Q1 в Княжеството

27
0

Тийм мениджърът Стив Нилсен е поредният член на екипа на Рено, който прави обобщение на представянето на отбора – този път след Гран при на Испания.

– Стив, след три силни състезания отборът си тръгна от Барселона само с 4 точки. Каква е присъдата за уикенда?

– Присъдата е доста проста: доволни сме от квалификацията, но не толкова от резултата в състезанието. Инцидентът на Виталий [Петров] в последната свободна сесия се отрази зле, тъй като го забави в тренировката за място: загуби време и бе наказан с преместване пет места назад на грида заради сменената скоростна кутия, но това бе наложително вследствие на катастрофата. Що се отнася до Роберт [Кубица], той свърши отлична работа и се нареди седми и това бе надеждата ни за добро класиране в състезанието. За съжаление първата му обиколка не бе на ниво, а тя е много важна за развитието на надпреварата. Не е хубаво, но на практика разчитахме други пилоти да сбъркат след втория тур, тъй като в Барселона изпреварванията са много трудни.

– Отборът отново демонстрира страхотни качества: извършиха истински подвиг, успявайки да ремонтират колата на Виталий за квалификацията, а и двамата пилоти спечелиха позиции при спиранията в бокса…

– Трудно е да изразя колко добра работа свърши екипът на Каталуния. Работиха до малките часове на нощта и в четвъртък, и в петък, за да подготвят болидите, да монтират последните нови компоненти по тях. Поправянето на автомобила на Виталий бе брилянтно изпълнено, а работата им при питове бе безгрешна.

– Други отбори имаха много големи промени в автомобилите си за това състезание, но в квалификацията Рено изглежда задържаха позицията си. Това удовлетвори ли тима?

– Бяхме много доволни след квалификацията. Не е тайна, че тестовете ни на Каталуния през зимата бяха трудни. Затова и бяхме доста предпазливи преди този конкретен старт. Болидът обаче се справи на ниво. Според мен можем да сме оптимисти за това, че колата ще върви добре на всякакъв тип писта.

– Какви са очакванията за Монако?

– Чувстваме се уверени. Роберт кара фантастично, а Виталий става все по-силен с всяко изминало състезание, трупайки опит. В Монако обаче, повече отколкото на което и да е друго трасе, квалификацията и стартът ще са най-важни.

– Един от най-често срещаните проблеми там е трафикът. Очаквате ли да сте много заети на питуола?

– Според мен всички се ужасяват от провеждането на първия квалификационен сегмент. Предизвикателството ще е да се направи чист тур. Но ще е истинска лотария и някои от големите жертви могат да се окажат жертви в тази ситуация.

– Допълнително предизвикателство ли е фактът, че Монако идва веднага след Испания?

– Последователните стартове са трудни по принцип, но когато Гран при на Монако е втора надпревара в реда, то нещата са още по-сложни, защото трябва да сме готови още в четвъртък. Едни около 24 часа бяха крайно напрегнати, за да стигнат екипът и оборудването до Княжеството, но всички вече работят усилено, за да сме на линия за първата свободна тренировка.