Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Нищо не съм подписвал, заяви Райконен

Нищо не съм подписвал, заяви Райконен

2056
0
Кими Райконен
Кими Райконен; снимка: Алфа Ромео

Бъдещето на Кими Райконен отново е сред най-обсъжданите теми в падока на Формула 1, като по време на уикенда в Сочи дори се появи информация, че финландецът е продължил договора си с Алфа Ромео. Тя бе на швейцарския вестник Блик. По-рано се говореше, че световният шампион за 2007 г. трябва да уведоми отбора от Хинвил за решението си до края на септември.

Запитан след квалификацията за Гран при на Русия дали наистина има споразумение, Райконен бе категоричен: „Никакъв договор не съм подписвал.“

Днес Кими ще изравни рекорда за най-много стартове във Формула 1 (322 на Рубенс Барикело). На 17 октомври пък ще навърши 41 години. Това предизвиква дискусиите какво ще прави догодина финландецът, както и наличието на доста кандидатури за малкото останали места в F1 за 2021 г. В Алфа Ромео не са потвърдени нито Райконен, нито Антонио Джовинаци. Сред спряганите за там имена са състезателите от академията на Ферари за млади пилоти Мик Шумахер, Калъм Илот и Робърт Шварцман. На разположение са също така Серхио Перес и Нико Хюлкенберг. Мексиканският пилот остава без тим, след като Рейсинг Пойнт (Астън Мартин) от 2021 г. привлече Себастиан Фетел. Хюлкенберг пък е извън F1 този сезон, но замести много успешно Перес, когато той бе с COVID-19.

Другите места, които определено са под въпрос, са тези на пилотите на Хаас Ромен Грожан и Кевин Магнусен

Гюнтер Щайнер още в началото на септември сподели, че обмисля десетина кандидатури, имайки предвид обвързаността на американския тим с Ферари. В Сочи пък Грожан и Магнусен изведнъж заговориха за възможности извън Формула 1. Французинът би искал да продължи да се състезава основно в Европа.

„Индикар е чудесен шампионат, но овалите не ме изкушават. Дори малко ме плашат. Хиперкар в 24 часа на Льо Ман и шампионата за издръжливост могат да са хубав вариант. Формула Е определено е опция. Очевидно е, че във Формула 1 не останаха много места, а има доста кандидати, така че разбирам Хаас – те няма за къде да бързат. Аз също, макар че F1 си е F1, абсолютно уникална“, обясни Грожан.

Магнусен заяви, че разглежда всички варианти и е готов за всякакви възможности.

„Винаги съм искал да върша други неща освен Формула 1. Дали това ще се случи догодина или по-нататък в бъдещето, понастоящем не е особено ясно“, добави датчанинът.