Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Нищо ново и в Турция – нова победа за Дженсън Бътън и...

Нищо ново и в Турция – нова победа за Дженсън Бътън и Браун GP

45
0

Стартиралият втори днес Дженсън Бътън спечели поредната си победа в състезанието за Голямата награда на Турция и увеличи и без това сериозната си преднина в генералното класиране пред своя съотборник Рубенс Барикело, който нямаше късмет в днешния ден и бе принуден да се откаже от надпреварата.

Бътън бе безгрешен днес и в допълнение на това определи представянето на колата си днес като най-доброто от началото на сезона. Oще през първата обиколка той успя да изпревари стартиралия от полпозишън Себастиан Фетел, след като прекомерната амбиция на германеца му изигра лоша шега и той влезе прекалено агресивно в деветия завой и напусна трасето за секунди, което бе достатъчно, за да може Бътън да го изпревари и да поеме лидерството, което не изпусна до края на надпреварата.

В тима на Браун обаче изпитват смесени чувства, след като състезанието се превърна в истински кошмар за Рубенс Барикело. Още на старта той имаше проблем с включването на втора предавка и се свлече от трета на 13-та позиция още преди втория завой. След това той загуби доста време в опити да изпревари разполагащия с KERS Хейки Ковалайнен, като в края на битката им двамата се докоснаха и бразилецът се завъртя, загубвайки още две позиции. Началото на края за състезанието на Барикело бе последвалият контакт и с автомобила на Адриан Сутил в 13-тата обиколка, който причини повреда в предното крило на автомобила на Браун GP. По-късно в 50-тата обиколка от състезанието той се прибра в бокса и излезе от колата, записвайки първото отпадане за кола на Браун.

Стартиралият първи днес Себастиан Фетел бе леко разочарован след финала, завършвайки състезанието на най-ниското стъпало зад Дженсън Бътън и Марк Уебър. Причината той да не успее да задържи дори втората си позиция пред съотборника си в Ред Бул бе избраната от неговия екип стратегия с три спирания в бокса. За сметка на това австралиецът логично бе доста доволен от представянето си днес и спечелената втора позиция в състезанието.

Добро представяне направиха днес и пилотите на Тойота, след като и Ярно Трули и Тимо Глок финишираха в зоната на точките, завършвайки съответно 4-ти и 8-ми.

За сметка на това колегите им от Ферари не са особено ентусиазирани, след като Фелипе Маса завърши на шеста позиция днес, а Кими Райконен за малко не успя да влезе в зоната на точки, завършвайки девети.

Очаквано лошо завърши и състезанието за Макларън, след като Люис Хамилтън и Хейки Ковалайнен завършиха в тандем съответно на 13-та и 14-та позиция.

Чудесното представяне на Нико Розберг и Робърт Кубица гарантира и на двамата класиране в зоната на точките. Пилотът на Уилямс завърши пети, докато Кубица спечели 2 точки за БМВ Заубер със седмото си място, доказвайки ползата от новия двоен дифузьор на F1.09.

Разочарование и за тима на Рено, чиито автомобили бяха изключително нестабилни на пистата Истанбул Парк. Фернандо Алонсо не успя да реализира надеждите си за спечелване на точки и остана десети, докато Нелсън Пикет не успя да се пребори за нещо повече от 16-тата позиция, оставяйки само два автомобила зад себе си – тези на Адриан Сутил и Себастиен Буеми.

Следващият старт от световния шампионат е след две седмици на пистата Силвърстоун във Великобритания.