Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ниско износване на гумите очакват от Пирели в Сочи

Ниско износване на гумите очакват от Пирели в Сочи

80
0

Ниско износване на гумите очакват от Пирели в състезанието за Гран при на Русия в Сочи. Причината за това са гладкият асфалт, мекото време, както и бавните и средноскоростни завои. Въпреки че тази година италианският доставчик ще предложи на отборите с една стъпка по-меки типове – суперсофт и софт, това едва ли ще създаде проблем на отборите.

Остава обаче въпросът с колко спирания в бокса ще направят състезанието различните пилоти. Най-логична изглежда стратегията с 2 спирания в бокса – тръгване със суперсофт, след това смяна по-рано със суперсофт или по-късна смяна със софт, и накрая втори бокс за неизползвания до момента тип. С оглед на това, че миналата година Розберг напрактика затвори цялата дистанция с „медиум”, а много пилоти успяха да направят повече от половината състезание със „софт”, то е възможно надпреварата да се направи и само с един стоп и през 2015 г.

Още повече, че тази година отборите успяха да намалят износването на гумите, въпреки по-мощните двигатели. Често се случва след първото състезание на дадена писта, асфалтът да се разрони и да стане по-абразивен за следващото. Данните показват обаче, че при Сочи няма такова нещо и трасето остава гладко.

„Много ни е приятно да се върнем в Русия, където пазарът е ключов не само за нас, но и за автомобилните производители, заяви спортният директор на Пирели Пол Хембри. – След състезанието миналата година събрахме достатъчно данни и като резултат избрахме суперсофти и софт гуми, за да се опитаме да се върнем в прозореца на 2 или 3 спирания в бокса. Това е, което ние желаем да се случва за всяко състезание.”