Начало Автомобили Nissan показа футуристичния BladeGlider в Рио де Жанейро

Nissan показа футуристичния BladeGlider в Рио де Жанейро

30
0

Nissan Motor Co. представи в Рио де Жанейро (Бразилия) футуристичния модел BladeGlider.

Автомобилът се появи за първи път на бял свят през 2013 г. в Токио (Япония), а след това бе показан като концепция в началото на 2014 г. на автомобилния салон в Женева (Швейцария). В Бразилия бе представен като символ на бъдещи технологии, съчетаващи интелигентна мобилност, грижа за околната среда и спортно поведение на пътя.

„Този прототип олицетворява желанието на Nissan да разширява своята Intelligent Mobility стратегия, резултатът от която е удоволствие от шофирането при повишена отговорност за природата”, коментира президентът и главен изпълнителен директор на Nissan Motor Co. Карлос Гон. „В Nissan вярваме, че бъдещето трябва да е с нулеви вредни емисии. BladeGlider е перфектната демонстрация в това отношение. Това е електрическа кола за хората, които обичат автомобилите.”

В разработката на BladeGlider са залегнали технологии от последно поколение, включващи не само такива, които опазват околната среда, но и системи за автономно управление и свързаност. Nissan вече е автомобилният производител с най-високи продажби на автомобили с нулеви вредни емисии благодарение на своя LEAF. Следващата стъпка за компанията е т.нар. Intelligent Mobility система, която ще бъде включена в бъдещи модели през следващите няколко години.

След двегодишна работа и развитие BladeGlider еволюира във вълнуващ, реален автомобил. Демонстрираният в Рио де Жанейро модел е с обновено шаси с тясна предна и по-широка задна част за оптимална аеродинамична ефективност и стабилност при управление. Отвореният покрив е подсилен с интегрирана роловър защитна структура, благодарение на която пътуването в открития автомобил става още по-безопасно.

На специален дисплей се изписват скоростта на движение, заряда на батерията и редица други показатели. Огледалата за задно виждане са заменени с два екрана, а камерите са монтирани зад задните колела – всичко това е с цел максимално добра аеродинамика. Вътрешното пространство е достатъчно за водача и двама пътници, които вече разполагат с повече място за краката.

Задвижването е 100% електрическо, като Nissan работи по него с Williams Advanced Engineering. Максималната скорост е от порядъка на 190 км/ч. Ускорението от 0 до 100 км отнема по-малко от 5 секунди.

Интериорът на BladeGlider отразява спортния дух на колата. Безопасността на шофьора и двамата пътници се осигурява от четириточкови колани. Цветовата гама е в два варианта – Cyber Green и Stealth Orange, използвани за акценти в купето.