Начало Автомобили Nissan показа Ariya – изцяло електрически купе-кросоувър

Nissan показа Ariya – изцяло електрически купе-кросоувър

1115
0
Nissan Ariya
Nissan Ariya

Nissan разкри пред света изцяло новия Nissan Ariya купе-кросоувър, който поставя началото на нова ера в развитието на електрическите автомобили. Световната премиера се състоя онлайн и се излъчваше директно от новопостроения  павилион на Nissan в Йокохама.

Ariya – първият изцяло електрически купе-кросоувър на Nissan – предлага мощно ускорение, съчетано с тихо и плавно пътно поведение, както и интериор, който създава усещането за гостоприемство и лукс. Лесните за използване технологии за автономно шофиране, гласовите команди и безпроблемна свързаност повишават увереността на пътя и създават приятна атмосфера за водача и неговите спътници. С прогнозен пробег от до 500 км. (данни базирани на WLTP комбиниран цикъл), Ariya е перфектният партньор за ежедневни градски и извънградски пътувания.

Nissan Ariya е базиран на концепта, показан през 2019 г. на Tокийския Автосалон и загатнат още през 2017 г. по време на същото изложение IMx at the 2017 Tokyo Motor Show. Това е първият масов модел, който представя новата визуална идентичност на марката Nissan, и трасира пътя на нова ера в автомобилостроенето. Ера, в която електрификацията, оптимизираните платформи и най-новите AI технологии ще се превърнат в стандарт.

Създаден върху изцяло нова EV платформа на Алианса, Ariya е еманация на Nissan Intelligent Mobility – стратегията на компанията за бъдещо развитие на автомобилите и постигане на целите за нулеви емисии и минимум инциденти с фатален край.

Стъпвайки върху трите основни стълба на Intelligent Mobility (Интелигентно Захранване, Интелигентно Задвижване и Интелигентно Интегриране), Ariya комбинира най-съвременни EV технологии с ново поколение безпроблемна свързаност между човек и автомобил, постигайки по този начин изцяло ново изживяване при шофирането.

Дизайнерите са създали елегантни, секси и отличителни форми и елементи на модела, демонстрирайки по този начин как електрически автомобил, притежаващ невероятни възможности на пътя, може да поднесе нова перспектива по отношение на дизайн, функционалност и изживяване на водача.

Предимствата, осигурени от изцяло новата EV платформа на компанията, позволиха на Ariya да предложи една от най-просторните кабини в своя клас, проектирана по най-ефективния и просторен начин. Компактният размер на компонентите на силовите агрегати дава възможност на инженерите на Nissan да монтират климатичната система под предния капак (където би бил традиционен бензинов двигател), което позволява на дизайнерите да използват цялата дължина на кабината без препятствия, като например трансмисионни тунелни или други системи, които са прибрани под арматурното табло. Също така, плосък, открит под – благодарение на местоположението на батерията в основата на шасито – и тънките профили на серията Zero Gravity на Ariya, водят до огромно пространство за краката и лесно взаимодействие между пътниците отпред и отзад.

Благодарение на двата електродвигателя, моделът на Ariya със задвижване на четирите колела, ще включва най-модерната технология за управление на всички колела на Nissan – e-4ORCE. Буквата “e” в e-4ORCE означава за  Nissan 100% задвижване от електромотори. “4ORCE” се свързва с физическата мощност и енергията на автомобила, “4” означава контрол върху всички колела. Създаден от компания с богата история в развитието на автомобили за тежки терени и спортни автомобили, e-4ORCE е духовното потомство на системата ATTESA E-TS за разпределяне на въртящия момент при Nissan GT-R и интелигентната intelligent 4X4 system система на Nissan Patrol.

В Европа ще се предлагат пет версии на Nissan Ariya

Europe-market specificationsAriya (2WD)Ariya (AWD – e-4ORCE)
63kWh87kWh63kWh87kWh87kWh Performance
Battery Capacity

*Battery capacity estimated, subject to homologation

65 kWh

(nominal)

63 kWh (usable)

90 kWh

(nominal)

87 kWh (usable)

65 kWh

(nominal)

63 kWh (usable)

90 kWh

(nominal)

87 kWh (usable)

90 kWh

(nominal)

87 kWh (usable)

Output160 kW178 kW205 kW225 kW290 kW
Torque300 Nm300 Nm560 Nm600 Nm600 Nm
Acceleration (0-100 Km)7.5 sec.7.6 sec.5.9 sec.5.7 sec.5.1 sec.
Top speed160 km/h160 km/h200 km/h200 km/h200 km/h
Estimated range

*Estimation based on WLTP combined cycle

Up to 360 kmUp to 500 kmUp to 340 kmUp to 460 kmUp to 400 km
Length4595 mm
Width1850 mm
Height1660 mm
Weight

(depending on version and equipment)

1.8t – 2.3t
Wheelbase2775 mm
Luggage Capacity2WD: LHD 468L, RHD 466L

4WD: LHD 415L, RHD 408L

Charging typeCCS (For Europe)
Tire size

(front and rear)

235/55R19

255/45R20 (available as an option)