Начало Автомобили Nokian показа новия си център за тестове на гуми в Испания

Nokian показа новия си център за тестове на гуми в Испания

1523
0

Лично изпълнителният директор на Nokian Tyres Юка Моисио представи виртуално за медиите новия център за развитие и изпитание на гуми в Испания. Съоръжението ще позволи целогодишно тестване на летни, всесезонни и зимни гуми. Изграждането на обекта ще бъде напълно завършено през 2021 г., а тестовете на гумите навлизат във фаза на пропорционално увеличение. Общата инвестиция се оценява на 60 милиона евро. Двукратният световен шампион във Формула 1 и посланик на марката Мика Хакинен направи и първи обиколки по част от тестовите трасета.

Новият тестови център е инвестиция в изобретателността, която е сред основните ценности на компанията

Новото съоръжение подобрява конкурентоспособността, защото позволява целогодишно тестване на първокласните продукти специално разработени за пазарите в състояние на растеж в Централна и Източна Европа и в САЩ.

„Инвестицията в новия тестови център е в съответствие с дългосрочните ни цели за разработване на нови продукти. Те ще подсилят растежа ни на европейските пазари. Това е наистина важен момент за нас. Представлява най-голямата единична инвестиция в тестване в историята на компанията”, каза Даниел Родригес, ръководител на тестовия център на Nokian Tyres в Испания.

Nokian Tyres започна работа по изграждането на тестовия център през май 2018 г. Площта от 300 хектара с 10 писти се намира в Санта Крус де ла Сарса, малък град на около час път с кола от испанската столица Мадрид

Основен фокус са летните и всесезонните гуми, както и гумите с високскоростен индекс. Допълнително там ще бъдат разработвани характеристиките на всеки отделен продукт по отношение на целогодишното му представяне и безопасността. Тоест ще бъдат тествани и зимни гуми.

Диамантът в короната на тестовия център е 7-километровата високоскоростна овална писта, позволяваща изпитания при скорост дори над 300 км/ч. Няколко други тестови писти ще бъдат обградени от овалната писта. Върху тях ще бъде изследвано поведението на гумите по отношение управление на мокра и суха настилка, спиране и аквапланинг. Тези съоръжения ще бъдат използвани при тестовете за одобрение на гумите за характеристики като например оценяване на нивото на шум и нивото на сцепление при мокра настилка.

„Горещото време ни осигурява прекрасна среда за тестване на гумите ни при различни условия. Силният снеговалеж през януари беше изненада, но илюстрира отлично нашия слоган: ние разработваме гуми за екстремни условия без значение дали това е сняг, обилен дъжд или жега“, сподели Йони Кайнулайнен, ръководител на тестовете в Nokian Tyres.

В допълнение към тестовия център на място има и посетителски център, където ще се провеждат представянията на нови продукти, както и вътрешни и външни обучения. За да отдаде чест на скандинавското си наследство, центърът има традиционна финландска дървена сауна

Новият тестови център ще бъде третият подред за Nokian Tyres. Той допълва съществуващата мрежа за тестове, която включва обекта с 700 хектара площ в Ивало, Финландия и съоръжение намиращо се в близост до централата в град Нокия, Финландия.

Една от областите за развитие на Nokian Tyres е растението гуаюла, потенциална суровина за изработката на гуми

Nokian Tyres работи за култивирането и изучаването му, съвместно с местни университети и партньори, като възможен източник на висококачествен естествен каучук. Плантацията се управлява от местни фермери.

„Гуаюла е вид растение, от което се добива естествен латекс. Може да се обработи по такъв начин, че от него да се извлекат необходимите съединения за производство на гуми. Изследваме адаптивността на това растение към климата на централна Испания, така че да можем за в бъдеще да го отглеждаме в по-голям мащаб. Резултатите към момента са изключително обещаващи“, поясни Даниел Родригес.

Компанията също така е запазила 25 хектара земя за защита на дивата природа. Това включва изграждането на гнездилки за ястреби и сови и изграждане на поилки за птици, които ще бъдат наблюдавани през следващите 3 години.