Начало Автомобили Nokian Tyres разработва по-екологични гуми

Nokian Tyres разработва по-екологични гуми

35
0
Nokian Нокиан
снимка: Nokian

Nokian Tyres работи усилено, за да направи автомобилните гуми по-природосъобразни. Съпротивлението при търкаляне на новите гуми е намалено с 8% в сравнение с произвежданите през 2013 г.

Собствениците на автомобили могат да взимат повече екологично-отговорни решения отколкото вероятно осъзнават. Един начин е да изберат гуми с по-ниско съпротивление при търкаляне. Това ще спести гориво и ще намали емисиите на въглероден диоксид (CO2).

“Намаляването на съпротивлението при търкаляне с 8% се равнява на изгорелите газове от 65 000 автомобила.“, казва Теппо Хуовила, вицепрезидент „Качество и устойчиво развитие“ на Nokian Tyres.

Съпротивлението при търкаляне се отнася за енергията, която се изразходва при шофиране, докато гумата се движи. Колкото по-ниско е съпротивлението при търкаляне, толкова по-малко енергия се губи и по-малко гориво е нужно. По-добрата енергийна ефективност влияе положително на околната среда и въглеродния отпечатък на водача чрез намаляване на емисиите на CO2.

За електрическите автомобили по-ниското съпротивление при търкаляне означава и по-дълъг пробег.

Например, ако всички леки автомобили във Финландия, Швеция и Норвегия използват гумите с ниско съпротивление при търкаляне Nokian Hakkapeliitta R3 през целия жизнен цикъл на продукта, вместо други премиум зимни гуми, ползите за околната среда ще бъдат забележителни. Икономията на гориво ще бъде почти 300 милиона литра. А емисиите на въглероден диоксид ще намалеят с около 710 000 тона.

В Европейския съюз (ЕС) трафикът на превозни средства се оценява като причина за 24% от емисиите на парникови газове. Целта е до 2020 г. емисиите на парникови газове да бъдат намалени с 20% в сравнение с нивата от 1990 г. По-строгите цели, определени от ЕС, ще се прилагат от 2021 г. нататък.

Производителите на премиум гуми като Nokian Tyres активно работят за намаляване на съпротивлението при търкаляне, като разработват усъвършенствани каучукови съединения и въвеждат иновативни дизайни на протектора и конструкции на гумите.

„Нашите инженери работят усилено, за да поддържат добрите резултати. Нашата цел е да намалим съпротивлението при всяко ново поколение гуми, без да правим компромис с безопасността.“, посочва Хуовила.

Спестете гориво и опазвайте околната среда

Над 90% от гумите на Nokian Tyres се нареждат в най-добрите категории на съпротивление при търкаляне: A, B или C. За да се даде перспектива: най-разпространеният етикет на гумите за леки автомобили на пазара е в категория E (според анализ на ETRMA, октомври 2018 г.). Разликата е огромна,както за собственика на колата, така и за околната среда. Например лятна гума от категория A, която има правилно налягане, може да спести до 0,5 литра гориво на 100 километра в сравнение с гуми с най-ниска ефективност.

От години основен подход в бизнеса на Nokian Tyres е устойчивостта. В годишника за устойчивост на Robeco SAM за 2019 г. компанията бе отличена със SilverClass. Въпреки че над 85% от въглеродния отпечатък на автомобилната гума идва от начина, по който се използва, Nokian Tyres продължава да работи за намаляване на въздействието на този продукт върху околната среда през целия му жизнен цикъл.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.