Начало Избрани Норис: Автомобилът все още не се държи така, както бих искал

Норис: Автомобилът все още не се държи така, както бих искал

921
0
Ландо Норис, Макларън
Ландо Норис, снимка Макларън

Ландо Норис похвали прогреса на Макларън в последните няколко старта. Британецът записа два поредни подиума и едно четвърто място от началото на месеца. Въпреки това, Норис призна, че автомобилът все още не се държи по начина, който той иска.

Макларън направи сериозна крачка напред от Гран при на Австрия насам. Отборът от Уокинг промени голяма част от дизайна на своя болид MCL60. Това помогна на Норис и Оскар Пиастри да запишат много силни резултати. Британецът бе четвърти в Австрия и втори във Великобритания и Унгария. Междувременно неговият съотборник бе четвърти на Силвърстоун и пети на Хунгароринг. По този начин бе доказано, че болидът на Макларън е силен на различни трасета

Забележителната крачка напред на отбора укрепи увереността на Норис. Въпреки това. той призна, че продължава да е в голямо противоречие със своя автомобил.

„Смятам, че общото ми темпо, способността ми да сглобявам обиколки и други подобни неща са се подобрили. Подобрението обаче не е толкова голямо, колкото ми се иска“, сподели Норис.

„Автомобилът все още не се държи така, както бих искал. Ако попитате „Какво ви трябва за един перфектен автомобил?“, то имам чувството, че той е много далеч от това, което бих желал“, добави пилотът на Макларън.

„Нещата вървят малко в тази посока, което е добре за мен. Искам да мога да карам и да натискам автомобила на максимум. Освен това предполагам, че напредъкът в последните стартове  е подобрил самочувствието ми.“

Норис призна, че тазгодишния автомобил на Макларън е много по-предвидим. Това е в контраст с непостоянните характеристики на колата, която екипът използваше през миналия сезон.

„Когато влизах в гаража ме питаха: „Какъв е проблемът?. Но всичко се променяше от обиколка на обиколка, заради което не знаех как да се подобря и какво точно да отговоря на инженерите“, обясни Норис.

Норис коментира и предстоящата Гран при на Белгия. 23-годишният състезател очаква пистата „Спа“ да пасва добре на болида на Макларън и се надява да запише още един силен резултат преди почивката през август

„Два поредни подиума. Чувствам се добре, тъй като се върнахме там, където ни е мястото. Все още трябва да работим, за да запазим постоянството си до края на сезона.“

„Очаквам с нетърпение състезанието в Спа. Това е една от любимите ми писти и би трябвало да е добро трасе за нас. Разбира се, в зависимост от условията може да то бъде сериозно предизвикателство. Ще направим всичко възможно да завършим първата половина на сезона в силна позиция“, коментира Норис.

Другият пилот на Макларън Оскар Пиастри също има опит на Спа. Младият австралиец записа последното си участие на белгийското трасе през 2020 г.

„Винаги е хубаво да се състезаваш на Спа. Това е наистина страхотна писта“, заяви Пиастри. „Самият аз се наслаждавам на уикенда със спринт. Автомобилът ни се представи добре в последните две състезания, което е положително, но този уикенд може да е различно. Тази седмица отново бях на симулатора в Уокинг, за да се уверя, че сме извлекли всички важни данни. Надявам се, че ще имаме още един добър уикенд преди лятната ваканция“, добави пилотът на Макларън.

Макларън е един от най-успешните конструктори на Спа. Екипът от Уокинг има 14 успеха на белгийското трасе. Именно тук британците печелят първата си победа в F1 през 1968 г. с Брус Макларън. Последният успех на тима е дело на Дженсън Бътън през 2012 г.