Начало Избрани Норис: Чувствам се освежен и готов да се състезавам отново

Норис: Чувствам се освежен и готов да се състезавам отново

678
0
Ландо Норис, Макларън
Ландо Норис, снимка Спас Генев

Ландо Норис коментира предстоящата Гран при на Нидерландия. Надпреварата на пистата Зандвоорт слага край на лятната пауза за сезон 2023 в F1. Норис призна, че се чувства освежен и напълно готов да се състезава отново.

Норис се наслаждава на една изключително смесена кампания. Младият британец имаше доста трудности с трудния за управление автомобил на Макларън. Отборът от Уокинг така и не успя да изпълни целите си за развитие през зимата. Следователно британците изоставаха доста сериозно от върха и бяха във втората половина на класирането при конструкторите

Макларън направи огромен скок в началото на юли. Тогава бе представен сериозен пакет с актуализации, които трансформираха автомобила MCL60. Това позволи на Норис да финишира четвърти в Австрия и да се качи на подиума във Великобритания и Унгария. 23-годишният състезател остана седми в последния старт на Спа, тъй като белгийското трасе не пасваше добре на качествата на неговата кола.

Норис познава отлично Зандвоорт. Състезателят на Макларън участва в последните две издания на Гран при на Нидерландия. Преди това той е карал на Зандвоорт и в младежките формули.

Норис спечели точки и в двете си участия в Зандвоорт като пилот от F1. Сега целта му е да запише силен резултат и отново да намери място в топ 5.

„Върнахме се! Имах една страхотна лятна ваканция, прекарвайки време с приятели и семейство. Разбира се, играх и малко голф“, сподели Норис.

„Чувствам се освежен и готов да се състезавам отново. Насочваме се директно към още един двоен уикенд“, продължи Норис. „Първо сме в Зандвоорт. Пистата е наистина забавна за каране, с много наклони, които позволяват различни състезателни линии. Там винаги цари страхотна атмосфера, което прави уикенда още по-вълнуващ“, обясни пилотът на Макларън.

„Отборът свърши чудесна работа по подобряването на автомобила през първата част на сезона. Тази седмица отново бях в завода, където работих с екипа и да се уверя, че можем да запазим тази динамика. Въпреки че това е трудна писта, целта ни е да дадем най-доброто от себе си и да продължим да носим точки за отбора“, добави Ландо Норис.

Другият пилот на Макларън Оскар Пиастри няма никакъв предишен опит на Зандвоорт. Въпреки това, той ще даде всичко от себе си в опит да остави зад гърба си разочарованието от Гран при на Белгия

„С нетърпение очаквам да се върна към състезанията след известна почивка през лятото. Прекарах си доста приятно, насладих се на слънцето и се чувствам презареден преди началото на втората половина на сезона“, коментира Пиастри.

„Следващата надпревара е в Нидерландия. Зандвоорт е нова писта за мен, така че работих усилено в симулатора с инженерите, за да се подготвя максимално добре за уикенда. Чувствам се готов и развълнуван да се върна в колата и да видя всички фенове на Макларън по трибуните. Нека донесем някои добри резултати у дома“, добави пилотът на Макларън.

Макларън има добри спомени от Нидерландия в по-далечното минало. Британският отбор има три победи на Зандвоорт, записани през 1976, 1984 и 1985 г. Последният успех на тима е дело на трикратния световен шампион Ники Лауда.

„Зандвоорт е една от най-късите писти за годината, но с много интересни завои. Трасето има уникален, вълнообразен характер през пясъчните дюни и е доста предизвикателно. Благодарение на неуморната работа на екипа постигнахме значителни подобрения от началото на сезона и се стремим да започнем положително втората половина на кампанията“, коментира ръководителят на Макларън Андреа Стела.