Начало Избрани Норис: Монца винаги е била добра писта за нас в миналото

Норис: Монца винаги е била добра писта за нас в миналото

678
0
Ландо Норис
Ландо Норис; снимка: Макларън

Ландо Норис коментира предстоящият състезателен уикенд в Италия. Пилотът на Макларън се надява да запише силен резултат в последният европейски старт за годината. Норис също така каза, че много харесва пистата Монца.

Норис записа точки във всичките си участие в Гран при на Италия. Най-доброто му постижение бе второ място през 2021 г. Тогава той финишира втори зад Даниел Рикиардо, който грабна изненадващ успех за Макларън. Миналата година Норис остана седми и спечели 6 точки.

Норис бе разочарован от резултата си в Гран при на Нидерландия. Младият британец потегли втори и дори се надяваше да се бори за победата с Макс Верстапен. Вместо това, Норис загуби редица позиции заради грешка в стратегията. В крайна сметка пилотът на Макларън остана седми при развяването на карирания флаг в Зандвоорт

„Италия, върнахме се! Радвам се отново да се състезавам след Гран при на Нидерландия миналия уикенд. Да, ние не завършихме там, където искахме, но имахме конкурентен автомобил и спечелихме точки. Имах малко време да прегледам всичко с инженерите и сега вече гледам напред към Монца“, сподели Монца.

„Монца винаги е била добра писта за нас в миналото. Да ви кажа честно това е специално място за мен. Разбира се, времето може да направи уикенда още един интересен за всички, но ние отново ще дадем всичко от себе си и ще опитаме да спечелим възможно повече точки“, добави пилотът на Макларън.

Съотборникът на Норис Оскар Пиастри познава добре Монца. Състезателят на Макларън е карал на трасето в младежките формули. През 2021 г. той печели основното състезание на Монца с отборa на Према

„Наистина съм развълнуван, че ще се състезавам в Монца с автомобил от F1. Трасето е бързо и  забавно, но има и някои по-сложни участъци. Екипът работи усилено, за да продължи да подобрява автомобила. Винаги се чувствам добре когато започвам състезателен уикенд, знаейки, че разполагам с автомобил с толкова голям потенциал“, каза Пиастри.

„Миналият уикенд показа, че сме конкурентоспособни въпреки предизвикателствата, с които се сблъскахме. Този уикенд ще вземем поуките си и се надяваме да направим последното европейско състезание за годината незабравимо“, добави пилотът на Макларън.

Макларън е вторият най-успешен конструктор на Монца. Британският отбор има общо 11 победи на историческото италианско трасе. Последната победа на тима е дело на Даниел Рикиардо през 2021 г. Тук са печелили още състезатели като Аертон Сена, Хуан Пабло Монтоя, Люис Хамилтън, Ники Лауда, Ален Прост и др.

„Връщаме се от Холандия  два автомобила в точките. Ние можехме да спечелим повече, тъй като пропуснахме няколко възможности в състезанието. Въпреки това сме обнадеждени, че за пореден път потвърдихме, че разполагаме с конкурентен автомобил“, заяви Андреа Стела.

„Гран при на Италия на Монца винаги напомня за някои добри спомени за нашия отбор. Това е последното европейско състезание за годината. В последните няколко Гран при спечелихме хубав брой точки след обновяването на MCL60, така че се надяваме да продължим по тази траектория. В квалификацията ще използваме и алтернативното разпределение на гумите. Както винаги, ние сме решени и ще продължим да работим усилено, за да се борим повече точки и да сме близо до върха“, добави директорът на Макларън.