Начало Избрани Норис: Сравнително доволен съм от резултата в квалификацията

Норис: Сравнително доволен съм от резултата в квалификацията

468
0
Ландо Норис, Макларън
Ландо Норис, снимка Андро Дюлгерян

Ландо Норис даде 11-то време в квалификацията за Голямата награда на Бахрейн. Пилотът на Макларън бе сравнително доволен от резултата си в сесията, особено като се има предвид проблемите на автомобила MCL60.

Макларън изпитваше огромни затруднения още в предсезонните тестове миналата седмица. Ръководството на тима призна, че не е удовлетворено от текущото състояние на тазгодишния болид. Според Андреа Стела, MCL60 се нуждае от „агресивна“ програма за развитие ако иска да бъде един от топ отборите в средата на полето.

Представянето на Норис в изключително напрегнатата вчерашна квалификационна сесия може би беше малко по-добро от очакваното. Британецът даде 11-то време и бе на крачка да влезе в Q3. От друга страна обаче, постижението на Норис едва ли се доближава до нивото, на което базираният в Уокинг екип се стреми да бъде през 2023 г.

Норис призна, че е сравнително доволен от резултата си в квалификацията на пистата Сахир.

„Сравнително доволен съм от резултата в квалификацията. Бих казал, че 11-тото място не е толкова лошо. Смятам, че в общи линии извлякохме всичко от автомобила на Макларън. Да, може би имаше още една десета в него, но ми трябваха поне две, за да спечеля някакви позиции“, сподели Норис.

„Квалификацията беше трудна. Честно казано, разликата беше много близка между всички автомобили от средата на таблицата и дори при тези в челото. Беше малко по-добре, отколкото си мислех, когато започвах сесията. Сега ни очаква дълго и тежко състезание. Сахир е писта, на която можем да изпреварваме, така че се надявам да постигнем някакъв напредък и да спечелим точки“, каза още състезателят на Макларън.

Същевременно Оскар Пиастри дори не прескочи Q1 в първата си такава сесия откакто е част от F1. Съотборникът на Норис остана 18-ти. Единствено зад него се класираха Ник де Врис и Пиер Гасли. Пиастри призна, че е бил доволен от червения флаг, развят в началото на Q1 заради падналите парчета от колата на Шарл Льоклер.

„Очевидно това не бе резултатът, който търсехме в квалификацията. Червеният флаг ни компрометира малко, докато аз просто не успях да се справя с втория комплект гуми“, заяви Пиастри

„Това се пак беше първата ми квалификация в F. Предстои наистина дълъг сезон. Сега ще си напишем домашното и ще видим какво можем да направим в днешната надпревара.“

Пиастри се съгласи с казаното от Норис, че състезанието в неделя ще предложи възможности за напредък.

„Мисля, че можем да се опитаме да наваксаме някои места. Това ще бъде нашият план. Нека видим как ще се справим“, добави Пиастри.

„Скоростта ни на права линия вероятно не е най-силната ни страна. За мен това ще бъде добра възможност да се върна в състезателния ритъм. Това ще бъде първото ми състезание от доста време насам, така че ще се възползвам максимално от него.“

„Толкова се вълнувам. Искаше ми се вчерашният ден да беше минал малко по-добре. Сега вече е нов ден, в който мисля, че можем да наваксаме няколко позиции.“