Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Норис ще продължи да бъде самокритичен към представянето си

Норис ще продължи да бъде самокритичен към представянето си

427
0
Ландо Норис, Макларън
Ландо Норис, снимка Макларън

Ландо Норис ще продължи да бъде самокритичен към представянето си. Пилотът на Макларън вярва, че този негов подход му помага да подобрява резултатите си и да намира още повече скорост когато е зад волана на своя болид.

Норис е един от най-усмихнатите и весели хора в падока на F1. Младият британец е в чудесни отношения с повечето си съперници на пистата, както и със своя екип. Освен позитивността, Норис е известен и със своя невероятен талант, който демонстрира през последните няколко години

Състезателят на Макларън е известен и със своята самокритичност. Често пъти той е доста суров към представянето си, особено ако допусне някоя грешка. Това качество изненада мнозина, включително и Андреа Стела. Директорът на Макларън дори призова Норис да бъде по-малко критичен към себе си. Стела вярва, че британец ще спечелил повече, ако бъде по-спокоен.

Самият Норис обаче вижда ситуацията по съвсем различен начин. 24-годишният пилот вярва, че безпощадният строг поглед, който е способен да отправи към себе си и към  представяния си, е едно от силните му качества.

„Колкото и да се дразня на себе си в събота и хората да ми казват: „Не бива да се измъчваш“ и други подобни неща. Въпреки това много от най-добрите ми представяния идват на следващия ден“, сподели Норис.

„Това не ми влияе, особено когато отида да карам на следващия ден. Казвам си: „О, все пак в събота. Просто леко сбърках“, добави пилотът на Макларън.

Норис финишира на шесто място в крайното подреждане за 2023 г. Младият британец остана на 1 точка зад четвъртия Фернандо Алонсо и петия Шарл Льоклер. Състезателят на Макларън записа най-силния си сезон в F1, тъй като се качи 8 пъти на подиума. За сравнение, Норис записа общо 6 подиума в периода 2019-2022 г.

Пилотът на Макларън допусна няколко грешки през миналата година. В Мексико той отпадна още в Q1 заради проблем с горивната система. В Абу Даби пък допусна грешка, която му коства старт от първа редица и дори полпозишън. Норис вярва, че тези и други грешки са го лишили от възможността да се бори за още подиуми и дори победи

„Понякога съм толкова зле“, бе самооценката му по радиото след като излезе извън  ограниченията на пистата в Катар. Британецът настоя, че никога не е искал коментарът му да бъде приет сериозно.

„Това, че го казвам, не означава, че е така. Мисля, че много хора имат различни мнения по въпроса.“

„Аз винаги съм бил такъв. Още от времето на картинга винаги съм бил такъв. Това е начинът, по който съм възпитан. Това е и начинът, по който съм се развил до пилота, който съм днес“, продължи Норис. „Може би това не е най-доброто нещо. Аз просто съм  разочарован и потиснат от много неща. Но това е просто е защото ми пука за това да си върша добре работата и се опитвам да постигам резултати за отбора.“

„Не че просто нарочно се опитвам да го правя, а защото това е начинът, по който работя най-добре. Това е и начинът, по който мога да постигна по-голям скок напред“, обясни звездата на Макларън.

„Винаги съм бил много честен, особено когато съм смятал, че съм свършил добра или лоша работа. Беше ясно, че има места, върху които трябва да работя. Има места, на които не винаги съм постигал толкова, колкото е трябвало.“

Норис каза, че винаги се е фокусирал върху това как да се възстанови на следващия ден и да бъде с ясна нагласа в състезанието: „Добре, започвам на тази позиция, как мога да свърша най-добрата си работа оттук нататък? Има и много случаи, в които съм се възстановил доста бързо и съм го преодолял на следващия ден. Това цяло беше разочарованието в събота и компенсирането в неделя. Мисля, че като цяло се справям в с това нещо“, заключи Ландо Норис.