Начало Избрани Норис все още разучава болида на Макларън

Норис все още разучава болида на Макларън

848
0
Ландо Норис, Макларън
Ландо Норис, снимка Макларън

Ландо Норис все още е в процес на обучение по отношение на новото поколение автомобил на Макларън. Британецът смята, че се справя все по-добре и вече може да извлече повече скорост от своя MCL36.

Промените в техническите правила на F1 за 2022 г. принудиха пилотите да се запознаят с характеристиките на земния ефект на новите си машини и тяхното въздействие върху настройките, поведението на пистата или износването на гумите, наред с други неща.

Норис e абсолютния лидер на Макларън в този момент. Съотборникът му Даниел Рикиардо все още се бори да се справи със своя автомобил.

Британецът финишира шести в Монако. Той заяви, че все още изучава своя MCL36, задвижван от Мерцедес. Все пак постепенно успява да се справи с новия болид на Макларън.

Разбирам все повече и повече за автомобила, той все още е нов. Това не се отнася само за мен и Даниел, а за всички пилоти.“

Има много неща, към които трябваше да се приспособя тази година. Чувствам, че вече се справям с колата. Затова имам чувството, че мога да отключа малко повече скорост в квалификациите, както се случи по време на уикенда в Монако. Просто разбирам нещата по-добре. Така че за мен това все още е процес на обучение. Все още трябва да запомня много неща.“

Въпреки че има повече от тригодишен опит във Формула 1, Норис не се адаптира толкова бързо към новия автомобил на Макларън.

Не е като да знам и разбирам как всичко работи перфектно, защото съм в Макларън. Всъщност е точно обратното“, призна Норис.

Това е нов автомобил за мен, нови гуми, нови настройки и всичко ново. В някои отношения, чувствам този сезон като ново, свежо начало за мен и отбора. Трябва да преосмисля начина, по който управлявам автомобила. В много отношения не мога да карам така, както искам.“

От самото начало на тазгодишната кампания стана ясно, че някои пилоти се адаптират по-бързо от своите съотборници към новите автомобили и технологията на граунд ефекта в F1.

Такъв е случаят както в Макларън, така и във Ферари, където Шарл Льоклер изпреварва Карлос Сайнц.

„Шарл се справи много по-добре тази година в сравнение с Карлос, твърди Норис.

Карлос го победи миналата година. Сега изглежда, че Шарл е в много по-удобна позиция.

Същото важи и за [Серхио] Перес. Той е в много по-добра позиция в сравнение с миналата година. Така че този сезон има доста промени в автомобила. Виждате редица доказателства за това. Новите болиди подхождат повече на дадени пилоти, а на други не.“

„Също така е необходимо време, за да може всеки да разбере всички тези неща. Чувствам, че едва след около шест-седем състезания най-накрая се примирявам с това“, завърши Ландо Норис.