Начало Избрани Норис: За съжаление късметът в Джеда не беше на наша страна

Норис: За съжаление късметът в Джеда не беше на наша страна

751
0
Ландо Норис, Макларън
Ландо Норис, снимка Макларън

Ландо Норис приключи още едно трудно състезание през сезон 2023 в F1. Пилотът на Макларън финишира на 17-та позиция в снощната надпревара в Саудитска Арабия. Британецът се бореше с трудния за управление болид MCL60 и в нито един момент не бе дори близо до зоната на точките.

Норис изпитваше затруднения още в съботната квалификация. Тогава той не успя да прескочи Q1, заради което потегли едва 19-ти. Състезателят на Макларън направи добър старт и спечели няколко позиции. За съжаление той мина върху парчета от крилото на друг автомобил, които причиниха поражения в неговия MCL60. В крайна сметка младият британец финишира на незавидната 17-та позиция и бе далеч от зоната на точките

„Това беше наистина тежко състезание. За съжаление късметът в Джеда не беше на наша страна. Имах наистина добър старт, но след това бяха ударен и минах през отломки, които повредиха предното ми крило. Направихме всичко възможно, за да се класираме на по-предна позиция, но в крайна сметка късметът така и не беше на наша страна“, сподели Норис.

„Свършихме най-добрата работа, която можехме като екип. Беше трудно да постигнем нещо повече от това, което направихме. Сега фокусът ни е върху Австралия, където се надяваме да свършим по-добра работа и да сме борим за позиции в зоната на точките“, добави състезателят на Макларън.

От другата страна на Макларън също се оплакаха от липса на късмет. За разлика от Норис, Оскар Пиастри прескочи първите два сегмента от квалификацията и даде осмо време в Q3. Следователно той стартира снощната надпревара в Джеда от осма позиция.

За съжаление обаче Пиастри имаше контакт с автомобил на Алпин в първата обиколка. След това австралиецът мина през бокса за ново предно крило и се върна на последно място. В крайна сметка Пиастри остана 15-ти при развяване на карирания флаг и си тръгна с празни ръце.

„Това не бе резултатът, който търсехме. Имах контакт в началото, заради който загубих част от предното си крило. Не съм сигурен дали имаше нещо, което можех да направя наистина, тъй като бях малко притиснат. Имаше някои добри битки в края, което беше хубаво. Направих доста дълъг стинт с гуми хард. Добре е да научим малко повече информация за гумите на Пирели. Въпреки това обаче това изобщо не се класирането, на което се надявахме“, заяви Пиастри.

Шефът на Макларън Андреа Стела също коментира трудната надпревара за тима в Саудитска Арабия

„Започнахме състезанието с надежди да спечелим точки, имахме. Но за наше нещастие и двете коли се намираха в задната част на опаковката след първата обиколка. Напуснахме Джеда с празни ръце. Оскар имаше контакт при първия завой, което изискваше от него да се изправи със счупено предно крило, докато Ландо удари отломките, идващи от колата на Оскар и също претърпя счупено предно крило“, коментира Стела.

„Ние сме състезатели и приемаме тези нещастни обстоятелства. Ще бъдем още по-мотивирани и решени да работим за подобряване на автомобила и да се подготвим за следващото състезание в Австралия. Мелбърн е домашното Гран при на Оскар. Вярвам, че това ще бъде специален момент както за него, така и за отбора. Очакваме с нетърпение да имаме едно чисто състезание“, каза още шефът на Макларън.

Макларън заема деветото място при конструкторите след първите два старта от сезон 2023 в F1. Британците са е единствено пред Алфа Таури. Общото между двата екипа е, че все още нямат нито една точка в своя актив.