Начало Избрани Норис: Заслужаваме да бъдем на пето място при конструкторите

Норис: Заслужаваме да бъдем на пето място при конструкторите

634
0
Ландо Норис, Макларън
Ландо Норис, снимка Макларън

Ландо Норис коментира изминалата кампания в F1. Британецът вярва, че петото място при конструкторите е бил максимума за Макларън, като се има предвид всички трудности през сезон 2022.

Макларън се смъкна с още едно място в крайното класиране при конструкторите. Екипът от Уокинг финишира на трета позиция през 2020-та, а миналата година бе на четвърта. Британците загубиха битката както с Ферари, така и с Алпин. Френският отбор разполагаше с бърз автомобил, който обаче не бе толкова надежден. Въпреки това Алонсо и Окон успяха да съберат повече точки от Норис и Рикиардо.

Разликата между Алпин и Макларън бе доста малка през цялата тазгодишна кампания. Двата екипа често си разменяха позиции в подреждането при конструкторите. За съжаление, легендарният британски тим претърпя пълен крах в предпоследното състезание за годината в Сао Пауло. Тогава Рикиардо отпадна след удар с Кевин Магнусен, докато Норис се оттегли след технически проблем в своя болид. Същевременно Алонсо и Окон финишираха в зоната на точките и на практика гарантираха позицията на Алпин зад Ред Бул, Ферари и Мерцедес.

Норис признава, че Макларън MCL36 не е бил достатъчно добър, за да постигне повече. Младият британец вярва, че отборът от Уокинг „заслужава“ да бъде на пето място при конструкторите.

„Заслужаваме да бъдем на пето място при конструкторите“, сподели Норис. „Чувствам се много разочарован, когато виждах, че имаме шанс за четвъртото място. До последно вярвах, че ще сме най-бързи от останалите. Все пак ние имахме един лош уикенд, докато Алпин- четири или пет. От друга страна те разполагаха с по-бърз автомобил през по-голямата част от сезон 2022.“

„Това, че сме продължили да се борим с тях толкова дълго, доказва колко добра работа сме свършили с по-лош пакет. Ето защо съм много щастлив. Макар да сме пети, се гордея с работата, свършена както във фабриката, така и в на пистата.“

„Бяхме твърде назад в началната фаза на сезона. Надявам догодина да започнем много по-нагоре, да се развиваме, да постигнем напредъка, който направихме този сезон. Вярвам, че това ще ни отрази много добре“, добави пилотът на Макларън.

Норис също така е категоричен, че представянето на болида на Макларън не е било на нужното ниво. Британецът все пак похвали напредъка, постигнат в оперативните области, като например страхотната работата на механиците при питстоповете.

„Целият отбор не свърши достатъчно добра работа. Това отново заради автомобила, с който разполагахме. Знаем, че имахме много труден сезон. Затова догодина трябва да направим крачка напред. Честно казано имам чувството, че всички полагат огромни усилия за това“, каза Норис.

„Това е просто една мотивация и енергия за всички. Искаме да завършим пред Алпин. Мисля, че всички тук на пистата свършиха много добра работа, най-вече механиците, инженерите. Смятам, че използвахме максимално всяка възможност, която имахме“, обясни състезателят на Макларън.

„Механиците свършиха отлична работа в най-трудната година за спирания в бокса. Имахме най-бързия питстоп тази година, въпреки по-тежките гуми и по-лошите пистолети. Също така имахме няколко най-бързи питстопа през уикендите. Вярвам, че области се развиват добре и са по-добри от всякога.“

„Всички механици и инженери са по-запалени от всякога, за да направят по-добър автомобил. Знам, че това не е никак лесна задача, но въпреки това вярвам, че те имат добър план и работят в правилната посока“, завърши Ландо Норис.