Начало Автомобили Нов трицилиндров мотор с премиера в Opel ADAM на изложението в Женева

Нов трицилиндров мотор с премиера в Opel ADAM на изложението в Женева

32
0
Opel Adam

Година след своето представяне ADAM продължава да става все по-атрактивен. Шикозният градски модел на Opel е не само модерен създател на нови тенденции, но и автомобил, който вече се доказа като модела в малкия клас с най-големи възможности по отношение на индивидуализацията и свързаността. На предстоящото автомобилно изложение в Женева той ще бъде представен и във версия с напълно новия трицилиндров бензинов турбо мотор, характеризиращ се с изключително ниво на балансираност и равномерност на работата, високо ниво на въртящ момент още при ниски обороти и впечатляваща ефективност. Агрегатът ще бъде съчетан с 6-степенна механична трансмисия, която също е от ново поколение. Освен това гама от нови цветове и допълнително оборудване ще разширят и без това огромния избор от възможности за индивидуализация на ADAM.

ADAM е първият модел в гамата на Opel, който ще се сдобие с новия изцяло  алуминиев двигател 1.0 ECOTEC Turbo с директно впръскване, който е разработен в Международния технически развоен център на фирмата в Рюселсхайм (Германия). Този агрегат с „джобен“ формат ще се предлага в две разновидности респективно с мощност 66 кВт/90 к.с. и 85 кВт/115 к.с. И двата разполагат с високо ниво на въртящ момент 166 Нм, налични още от 1800 об/мин. Както двата нови агрегата с работен обем от 1.6 литра, които Opel представи през последните месеци (бензиновият 1.6 ECOTEC Turbo с директно впръскване и дизеловият 1.6 CDTI), новият 1.0 ECOTEC Turbo с директно впръскване е еталон със своето ниско ниво на шум и вибрации, с параметри особено впечатляващи за трицилиндров мотор и по-добри от тези на много четирицилиндрови двигатели. Оборудван с напълно нова шестстепенна механична трансмисия, трицилиндровият мотор от ново поколение разполага стандартно със Start/Stop система. Версията с 66 кВт/90 к.с. в ADAM изразходва в комбиниран цикъл едва 4.3 литра на 100 километра с емисии на CO2 едва 99 г/км (съгласно тестовата процедура на NEDC; предварителни данни). Това са изключителни резултати за задвижван от бензинов двигател автомобил, особено с подобна висока стойност на мощността и въртящия момент. Сред множеството предпоставки за високата ефективност на машината е директното впръскване, променливото газоразпределение, леката изцяло алуминиева конструкция и гъвкаво управляваната водна помпа.

Задвижваните с новия 1.0 ECOTEC Turbo с директно впръскване версии на Opel ADAM ще се предлагат на клиенти от края на пролетта на 2014 година, а производството ще започне през лятото. Предложенията обаче ще включват не само ново задвижване, но и нова гама от цветове за ADAM. На изложението във Франкфурт през септември Opel показа някои от новите възможности за индивидуализация на ADAM и те вече са факт. В Женева ще бъдат представени още цветове, интериорни декорни елементи и опции в оборудването. Възможностите за индивидуализация в стила на ADAM продължават да се развиват!

Новият трицилиндров мотор на ADAM е съчетан с напълно новата, шестстепенна механична трансмисия. С компактна конструкция и сухо тегло едва 37 килограма, тя е с около 30% по-лека от актуалната. С високо качество на процеса на превключване, къс ход на лоста и ниско ниво на усилие за преместването му, новата трансмисия разполага с много от решенията внедрени в новото поколение предавателни кутии на Opel. Сред тях са зъбните предавки с широки асиметрично изрязани зъби, тройно конусни синхронизатори за първа/втора предавки и двойно конусни за трета/четвърта. Задната предавка също е синхронизирана. Освен за ADAM меко превключващата трансмисия постепенно ще бъде въвеждана и за други модели на Opel.