Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Нова двойна победа за Ферари, Райконен увеличава преднината си на върха

Нова двойна победа за Ферари, Райконен увеличава преднината си на върха

45
0

С двойна победа на Ферари в Барселона завърши четвъртият кръг от сезона във Формула 1. Кими Райконен взе втора победа за годината и увеличи преднината си в генералното класиране на девет точки пред Люис Хамилтън. Британският пилот на Макларън завърши на трето място зад Фелипе Маса и това му позволи да се придвижи напред в класирането.
Радостта на Райконен явно бе помрачена от тежката катастрофа на сънародника му Хейки Ковалайнен, който в 21-ата обиколка излетя от пистата и се заби в гумените бариери на завой 9 със скорост над 220 км/ч. Причината за катастрофата все още не е ясна, но се предполага че става дума за счупена джанта или спукана гума. От бордната камера на Макларън-а на Ковалайнен се вижда ясно как нещо в областта на предната лява гума се чупи след което колата полита неконтролируемо напред. Според предварителните информации Ковалайнен е добре, но е откаран в болница в Барселона, за да му бъдат направени пълни медицински изследвания.
Останалите места в точките бяха заети от Кубица, направил поредното си силно състезание, Уебър, Бътън, Накаджима и Трули. Съотборникът на Кубица, Ник Хайдфелд имаше нещастието колата за сигурност, излязла заради инцидента с Ковалайнен, да се появи точно в обиколката, когато той трябваше да влезе в бокса. Питлейна веднага бе затворен, както трябва да бъде според новите правила и Хайдфелд бе принуден да влезе в бокса при червена светлина. В противен случай той просто щеше да остане без гориво на трасето. Това принудително нарушение на правилата доведе до 10 секундно наказание и Хайдфелд бе изхвърлен на последно място в класирането. Все пак след чудесно каране той успя да стигне до девета позиция, която обаче не му донесе точки.
Малшанс преследваше и двукратния световен шампион Фернандо Алонсо. Испанецът не успя да завърши състезанието заради повреда в двигателя. Той бе изпреварен още на старта от Фелипе Маса, а в последствие след първите спирания и от Хамилтън (изпреварил Кубица на старта) и Кубица. В 33-ата обиколка състезанието за него свърши след като двигателят на болида на Рено се предаде.
Състезанието се запомни преди всичко с многото отпадания. Още в началото на третия завой след завъртане на Сутил от екипа на Форс Индия върху него връхлетя сънародникът му Себастиян Фетел с Торо Росо. Инцидента означаваше отпадане и на двамата германци, а на пистата за първи път излезе кола за сигурност.
В последствие Нелсиньо Пикет, добрал се след старта до осма позиция, направи грешка при спирането за 5 завой и бе изпреварен от повечето пилоти в колоната. В опита си да си проправи отново път напред бразилецът се удари със Себастиен Бурде и това бе края и за двамата.
Дейвидсън (технически проблем), Ковалайнен (катастрофа след технически проблем), Барикело (инцидент), Алонсо (двигател) и Розберг (двигател) бяха следващите отпаднали по хронологичен ред.
Така състезанието завършиха едва 13 от 22-ата стартирали пилоти.
Следващото състезание ще се проведе след две седмици в Турция.