Начало Автомобили Новата Insignia OPC: Световна премиера за безкомпромисния модел на Opel

Новата Insignia OPC: Световна премиера за безкомпромисния модел на Opel

348
0
Insignia,OPC,Opel

С мощност 239 кВт/325 к.с. и въртящ момент 435 Нм, Insignia OPC увенчава гамата на марката Opel. Моделът с двойно предаване прави своя дебют с нова и освежена визия, както и модифицирана ходова част на автомобилното изложение във Франкфурт (12-22 септември, 2013 г.). 

“Insignia OPC заслепява с нов блясък,” отбелязва Майкъл Аблесън, вицепрезидент на GME, отговорен за инженеринга. “Нашите инженери са  направили прецизна настройка на всеки детайл и това е видно както в дизайна, така и в още по-добрите динамични качества. Така OPC се позиционира в първата лига на серийните спортни автомобили от среден клас.” Добре известен фен на динамичните модели на Opel e треньорът на Борусия Дортмунд Юрген Клоп, който е един от първите шофирали новата Insignia OPC. 

Внимание към детайла – както отвън така и отвътре 

Новата Insignia OPC впечатлява от пръв поглед. Променената стилистика на предната и задната част, с типични за OPC дизайнерски елементи като оформените саблезъби детайли в предната част и интегрирани в задната броня накрайници на изпускателната система, подчертават мощната осанка и извикват асоциации за високоскоростни обиколки на състезателната писта Нюрбургринг. 

Впечатляващата външност крие авангардни технологични решения. Ходовата част на OPC е усъвършенствана, със специален фокус върху задния мост – преработен както при другите членове на семейството на Insignia, с около 60 процента променени от инженерите компоненти. В допълнение, характеристиките по отношение на шума и вибрациите са подобрени чрез множество промени свързани с фината настройка. Новият софтуер на системата ESP позволява още по-прецизна  настройка за динамика, особено по отношение на реакцията при поява на тенденция към недозавиване. Модифицираният софтуер на адаптивната ходова част FlexRide с регулируеми амортисьори осигурява оптимално поведение на пътя. Това специфично програмиране за OPC подобрява пътната динамика, позволява по-бърза и по-прецизна реакция при различните маневри и пътни ситуации. 

С шестстепенна механична предавателна кутия и задвижване на четирите колела Insignia OPC ускорява от нула до 100 км/ч за 6.0 секунди (Sports Tourer: 6.3 секунди) и достига максимална скорост от 250 км/ч (електронно ограничена), изразходвайки 10.6 литра гориво на 100 км в комбиниран цикъл (249 г/км CO2съгласно Регламент [EC] No 715/2007). В неограничената версия, максималната скорост на OPC с механична трансмисия достига 270 км/ч (Sports Tourer: 265 км/ч). Спирачната система Brembo с висок капацитет гарантира изключителното отрицателно ускорение с максимално ниво на стабилност, дори при висока интензивност на работа. 

В допълнение Insignia OPC се ползва от всички предимства на електронно контролираната система за задвижване на четирите колела. Тя включва високотехнологичен съединител, работещ на принципа на Haldex, и електронно контролиран блокируем диференциал с цел осигуряване на отлично сцепление. Системата функционира в зависимост от пътните условия и променя пропорциите на въртящия момент от нула до 100 процента между предния и задния мост, както и между задните колела. В комбинация с електронно контролираната ходова част FlexRide, системата за двойно предаване установява стандарти по отношение на времето за реакция и контрола на автомобила. 

Усещането за моторни спортове се пренася в интериора 

Интериорът посреща водача на OPC с чистокръвната атмосфера на модел от  моторните спортове. Специалните седалки Recaro, които се предлагат опционално в кожа и с функция за памет, лостът за превключване OPC, напълно новият инструментален панел и централна конзола довършват щрихите на премиум излъчването. Освен основни параметри по отношение на информацията за автомобила, водачът може да следи и специфични данни като налягането и температурата на моторното масло, напрежението на акумулатора и зареждането му, позицията на дроселовата клапа, използваната мощност и страничното ускорение на опционалния, осем инчов дисплей.    

Новият волан (опционално с отопление) е оборудван с лостчета за превключване на предавките в случай, че автомобилът е с автоматична трансмисия. Това позволява на водача на OPC да осъществява изключително бързи превключвания на ръка, дори ако автомобилът е в автоматичен режим. Ако лостчетата за превключване не се използват в рамките на 12 секунди, автомобилът продължава да сменя предавките автоматично. По този начин новата Insignia OPC удобно съчетава предимствата на двата режима.