Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Новата ситуация в F1 е пълен фарс, заяви Екълстоун

Новата ситуация в F1 е пълен фарс, заяви Екълстоун

52
0
Бърни Екълстоун
снимка: Race-Press

Бърни Екълстоун заклейми новата ера във Формула 1 като напълно абсурдна. Управляващият търговските права на спорта дълго време се противопоставяше на въвеждането на турбодвигателите 1,6 л V6 с допълнителни системи за задвижване. В крайна сметка заяви, че правилата са приети, но според него спортът ще загуби.

На първите предсезонни тестове за годината на пистата Херес екипите от Гран при направиха изключително предпазливи първи крачки. След това постепенно ситуацията се успокои с изключение на тази в отборите със задвижваща система на Рено, които имаха сериозни проблеми.

Само вижте тези няколко дни. Казах, че ще бъде така – пълен фарс. Те (ФИА и отборите) настояваха за новите двигатели. Ако искаха да се състезават така, да бяха отишли на Льо Ман. Говорят за пестене на гориво. Няма нужда от тези нови мотори, за да се постигне това. Не са им нужни толкова много камиони да обикалят из цяла Европа. Мерцедес имат 23 камиона навсякъде. Ако наистина искат да пестят, да спрат това. Цялата история с новите агрегати е напълно абсурдна. Хората искат шум – нещо специално, за това става дума в F1, а сега има тихи мотори и никой не е на пистата – заяви Екълстоун пред Спортсмейл.

83-годишният англичанин, който очаква присъда по заведеното от Constantin Medien дело в Лондон, а в края на април започва процедурата по повдигнатия срещу него в Мюнхен иск, все пак намира нещо положително в ситуацията:

Хубавото нещо е, че сезонът ще е невероятно интересен – наистина непредсказуем. А това е вълнуващо.